Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány? 

Egy sorozatot kezdtem volna forgatni március 16-án, amit hónapok óta készítettünk elő, három nappal a kezdés előtt kellett elhalasztani. Most itt vagyunk a családommal Los Angeles-ben és várjuk, hogy mi lesz. Folytatjuk az előlészítést, de véges azoknak a feladatoknak a száma amit egy operatőr otthonról el tud végezni.

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Azt hiszem, eljött az írók ideje. Talán csak az ő munkájukat nem befolyásolja a mostani helyzet, de ha sokáig tart ez az állapot, akkor ők is meg fogják érezni. Tuti sokan tudják ezt az időt hasznosan tölteni, és biztos letisztulnak ötletek, a fizikai korlátok is lehetnek nagyon inspirálóak.

Viszont egzisztenciális szempontból kifejezetten aggódom a szakma egy jelentős részéért. Nagyon kevés filmes munkakörben léteznek klasszikus értelemben vett állások, és rengetegen vannak akik hétről hétre, hónapról hónapra élnek, gyerekeket, szülőket tartanak el. Nekik most egyik napról a másikra szűnt meg a megélhetésük, és sokaknak nem létezik B-terv. Ez egy világméretű probléma, és ha ez a helyzet tartósan fennáll, akkor kötelességünk gondoskodni arról, hogy ezek a szakemberek ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe. 

Rév Marcell és gyermeke egy polaroid fotón

Mire használod fel a felszabadult időt? 

Egyrészt még folyik az előkészítés, bár nem olyan intenzitással, de dolgozom. Végre van időm rendes világítási terveket rajzolni minden helyszínre, alapos storyboardot csinálni, átgondolni több szempontból egy jelentet, szekvenciát. Több idő lett az apró ötletekre, a részletek kidolgozására. Szóval fejben filmezünk. Másrészt elkezdtünk egy barátommal új terveken is dolgozni.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Nagyon sok zenét hallgatok. Itt van a közelben az Amoeba Music, ami a világ legnagyobb lemezboltja és amit a járvány előtt sűrűn látogattam. Szerencsére felhalmozódott egy csomó hallgatnivaló. Egyébként Spiró György Fogság című könyvét olvasom újra. És persze egy csomó filmet nézünk a feleségemmel és néha a gyerekekkel. Legutóbb az Eliott a sárkányt néztük együtt, ma az Átlagembereket nézem, mert rég láttam, és felmerült egy beszélgetésben. Ja és mosogatok, mert elromlott a mosogatógép.

A cikksorozat korábbi részei:

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor