Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv

Mundruczó Kornél két éven belül másodszorra mutatkozott be a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyében, a Deltá-val Fipresci-díjat nyert, az idei mustra utolsó napján bemutatott Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv megosztóbb kritikákat kapott. A Mary Shelley regényét és az az alapján készült színielődást kiindulópontnak tekintő film főszereplője Mundruczó Kornél, partnerei Frecska Rudolf, Csíkos Kitty, Monori Lili és Székely B. Miklós. "Karácsony körül egy filmrendező – magának Mundruczó Kornélnak az alakításában – statiszta castingot tart új filmjéhez, amelyet egy lepattant pesti bérházban kíván leforgatni. A sok jelentkező között megjelenik egy meglehetősen fura, zárkózott, kissé durva arcú fiú, akivel egy páros jelenetet is szeretne a rendező kipróbálni az éppen ott tartózkodó szomszéd lány közreműködésével. Mikor azonban nem működik a dolog, hogy ne zavarjon a stáb, átküldi kettejüket egy kamerával a túlsó szobába, ám nemsokára a kép megszakad, és pár perc múlva a lányt holtan találják meg. Ez a kiindulópontja egy olyan történetnek, amelynek középpontjában a rég megtagadott fiát felfedező apa és anya, valamint környezetük zavaros viszonyai állnak." -áll kritikánkban. A tervek szerint a film szeptemberben érkezik a mozikba.

 

Gyártó: Proton Cinema, Filmpartners, Laokoon Film, RTL Klub
Költségvetés: kb. 400 millió forint
A bemutató tervezett időpontja: 2010. szeptember 10. Hmdb

 


Kocsis Ágnes: Pál Adrienn

Kocsis Ágnes A vírus és a Friss levegő után ismét Cannes-ban debütált: a Pál Adrienn világpremierje az Un certain regard szekcióban volt, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját. A film egy Piroska nevű testes ápolónő életét követi, aki az elfekvőn dolgozva teljesen apatikussá válik, mígnem egy haláleset kizökkenti élete megszokott ritmusából, és útra kel, hogy megtaláljon valamit. "A monoton, adott esetben kellemetlen, semmilyen örömet vagy sikerélményt nem nyújtó munka robotja mindkét történetben rányomja bélyegét a főhős lelkivilágára, magánéletére és kapcsolataira. A Pál Adrienn – bár ezt a vonalat megtartja – erre az alaphelyzetre egy sokkal komplexebb narratívát épít."- áll kritikánkban. A film főszereplője Gábor Éva rádióbemondó, partnerei Hegyi Izabella, Znamenák István, Horváth Ákos és Pokorny Lia, a forgatókönyvet a rendező férjével Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám, a vágó Kollányi Tamás, a producer pedig Pusztai Ferenc volt.

 

Gyártó: KMH Film, Cinémadefacto, FreibeuterFilm, Isabella Films
Költségvetés: 1,6 millió euró (458 millió forint)
A bemutató tervezett időpontja: 2010. december. Hmdb

 

Fliegauf Benedek: Womb

Elkészült Fliegauf Benedek szerelmesfilmje, a Womb / Anyaméh is: a forgatás sikeresen lezajlott Berlinben és az Északi-tenger Sylt szigetén. Az eredetileg regénynek indult forgatókönyv 2008-ban két elismerésben is részesült (megnyerte a Kieslowski-díjat, majd bekerült a cannes-i koprodukciós fórumra, az Atelier-re), majd Eva Green a női, Matt Smith a férfi főszerepet vállalta, kisebb szerepekben pedig Leslie Manville, Peter Wight, Lénárt István, Hannay Murrey és Ruby O. Fee tűnik fel. A film a klónozás etikai vetületét járja körül egy szerelmes történet által - az autóbaleset áldozatául esett férfit felesége klónozni szeretné: ráadásul elhunyt kedvese genetikai másolatát saját maga szüli meg. Az eredeti tervek szerint a filmet a nemzetközi forgalmazója, a Match Factory Cannes-ban szerette volna indítani, de a hírek szerint ez a film európaisága miatt hiúsult meg. Muhi András producer azonban továbbra is bizakodó azt illetően, hogy a Womb világpremierje egy másik, hasonlóan rangos, A-kategóriás fesztiválon (Locarno, Velence) lesz, illetve reméli, hogy "az európai gőgtől távoli Torontó is felfigyel esetleg a filmre."

 

Gyártó: Inforg Stúdió, Razor Film Produktion Gmbh, ASAP Film, ARTE
Költségvetés: 3,6 millió euró (kb 1 milliárd forint)
A bemutató tervezett időpontja: 2010. október, az Inforg-héten Hmdb

 

 

Tarr Béla: A torinói ló

A gyártó TT Filmműhely továbbra sem ad ki információt A torinói ló-ról, így ugyannyit tudunk a filmről, mint amit tavaly ilyenkor, a gyártó Werc Werk Works honlapjáról megtudtunk. A cím arra a lóra utalt, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte. A torinói ló a hírek szerint egyszerűbb, eszköztelenebb lesz, mint a formai megújulást kereső kései Tarr-filmek, bizonyos értelemben a korai filmek, mint a Családi tűzfészek expresszívebb kifejezéséhez nyúl vissza. A háromszereplős történet (a szereplői Volker Spengler, Derzsi János, Bók Erika) egy elhanyagolt tanyán játszódik, ahol egy fuvaros és lánya élik egyhangú, monoton életüket az öregedő és egyre kevésbé hasznavehető lóval. Tervei szerint ez lesz Tarr Béla utolsó filmje - a rendező saját bevallása szerint szeretné kerülni ugyanis a "befutott filmrendező" számára vállalhatatlan szerepét. A híresztelések szerint Tarr filmje is Cannes-ban kezdte volna meg nemzetközi karrierjét, ám a film végül nem készült el határidőre.

 

thtarrhranitzky_500
Gyártó: TT Filmműhely, Movie Partners in Motion Film, Zero Fiction, Vega Film
Költségvetés:
A bemutató tervezett időpontja: Hmdb


Dyga Zsombor: Utolér

Az Utolér forgatása novemberben befejeződött Miskolcon: a sötét hangulatú thriller két óra történetét követi nyomon három szálon, egy rideg kelet-európai külvárosban. "Egy pincérnő kisfiát azzal gyanúsítják, hogy köze lehet barátja eltűnéséhez. Anya és fia elindul felkutatni az elveszett kisfiút. Egy lelkileg összetört mentőorvos fölismeri betegében a férfit, aki évekkel ezelőtt tönkretette családja életét. Egy veterán gyorskorcsolyázónőt egy rejtélyes vénember kezdi el követni. Az Utolér egy több szálon futó dráma és egy határokat feszegető thriller, mely sötét utazásra repít minket, hogy fölfedezzük, miféle borzalmak rejtőznek szomszédjaink ajtaja mögött". A film szereplői Ónodi Eszter, Bartsh Kata, Andy Hefler, Seress Zoltán és Heinz Trixner. Az alkotók a Dyga körül megszokott csapatból kerülnek ki: a forgatókönyvet Lovas Balázs írta, az operatőr Marosi Gábor, a filmet Czakó Judit vágta, és Hujber Balázs felel a film látványvilágáért. A film forgatásán összesen háromszor jártunk, tripla forgatási beszámoló, videóval és Ónodi-interjúval itt. A film első vágott verziója már készen van, és túl vannak az első vetítésen is, most a hangi utómunka következik.

 

Gyártó: Európa Film
Költségvetés: 237 millió forint
A bemutató tervezett időpontja: 2010. ősz-tél Hmdb

 


Deák Krisztina: Aglaja

Lengyel, román és magyar koprodukcióban készült a Jadviga párnájá-t jegyző Deák Krisztina új filmje, az Aglaja, amely a román írónő, Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című önéletrajzi regényén alapul. A forgatókönyv írói konzultánsa Muhi Klára volt, a dialógusokat pedig Parti Nagy Lajos gondozta. A címszereplő Aglaja cirkuszos, román-magyar vegyesházasságból született 1962-ben, önerejéből tanult meg írni, olvasni, 17 évesen letelepedett Svájcban, és 39 évesen, 2002-ben öngyilkosságot követett el. A filmben az írónő édesanyját Ónodi Eszter alakítja, további szerepekben láthatjuk Bogdán Zsoltot (a Kolozsvári Színház vezető színésze, láthattuk a Dallas Pashamendében is), Kamarás Ivánt, Jordán Adélt, Bálint Andrást, Lázár Katit. Az operatőri munkáért Máthé Tibor a felelős, a látvány- és díszletterveket Stork Csaba készítette, a jelmeztervező pedig Szakács Györgyi. Magyar, román és osztrák helyszíneken 41 napig tartott a forgatás: jelenleg a vágás zajlik, és a tervek szerint a Filmszemle előtt nem készül el a film, leghamarabb a 2011-es mustrán találkozhatunk vele.

 

aglaja2_500
Gyártó: Inforg Stúdió, Koncept Media, Tudor Giurgiu
Költségvetés: 1, 4 millió euró (kb. 400 millió forint)
A bemutató tervezett időpontja: 2011. Filmszemle Hmdb

 


Elek Judit: Visszatérés

A személyes hangvételű, több idősíkon futó történet egy Svédországban élő, magyar származású székelyföldi asszonyról szól, aki a Ceauşescu-diktatúra idején tér vissza szülőföldjére, ahonnan gyerekként, a holokausztot követően menekült el. A forgatókönyvet Elek Judit írta, Mészöly Miklós Szárnyas lovak és Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című műveinek szabad felhasználásával. A film operatőre Berger László, a főszerepet Kathleen Gati magyar származású kanadai-amerikai színésznő játssza, de fontos szerepet kap a filmben Philip Zanden svéd színész és Sarah Clark kanadai színésznő, Demeter András, Péter Hilda és sok más erdélyi magyar és román szinész is. A magyar-román koprodukcióban készülő film forgatása tavaly július közepén kezdődött Göteborgban, majd a továbbiakban Erdélyben dolgozott a stáb. Elek Judit nemcsak rendezőként és forgatókönyvíróként, de producerként is jegyzi a tizenhét éve dédelgetett filmtervet, a Danielfilm Studio képviseletében, kisebbségi koproducerként az Artis Film Romania, pénzügyi befektetőként a Göteborg regionális filmalap, a Film I Vast és az Illusion Film is támogatja az alkotást. A filmet az idei, 41. Magyar Filmszemlén mutatták volna be, ám az utolsó pillanatban visszavonták, mert nem készült el, így a Visszatérés a 2011-es mustrán debütál majd.

 

visszateres_500_1

Gyártó: Dánielfilm Studio, Artis Film Romania (koproducer), Illusion Film, Film I Vast (pénzügyi befektető)
Költségvetés: 1,7 millió euró (kb. 457 millió forint)
A bemutató tervezett időpontja: 2011. Filmszemle Hmdb

 

 

Vécsei Márton: Diamond Club

Vécsei Márton első nagyjátékfilmje alig húsz nap alatt forgott le, alig több mint húsz millió forintból. A Diamond Club a rendező saját bevallása szerint Így jöttem-film, vagyis arról a közegről szól, ahonnan alkotója érkezett. Uglár Csaba alakítja az éppen öngyilkosságra készülő művészt, akinek terveit keresztül húzza a Tenki Réka által megformált budai úrilány, aki ezt az önsorsrontó szörnyeteget mindenáron megmentené a végzetétől. "Ez azért különösen fontos számomra, mert ezt a küzdelmet nagyon gyakran láttam a közvetlen környezetemben. A művészt, aki magában a művészetben próbálja totálisan megélni a világot." - mondta a rendező a filmhunak adott interjújában. A filmben feltűnik még Haumann Máté, Elek Ferenc, Trokán Nóra és Hirtling István, a stáb tagjai: Szügyi Balázs operatőr, Barta András forgatókönyvíró, Zakál Edit dramaturg, Kiss Wanda vágó, a nemrégiben alakult, reklámfilmezéssel foglalkozó Pipacs Filmet Szántó Gábor, Kondákor Linda és Vécsei Márton producerek képviselik.

 

Gyártó: Pipacs Film, Uniofilm, Laokoon Film, Inforg Stúdió
Költségvetés: kb. 20 millió forint
A bemutató tervezett időpontja: 2011. Filmszemle Hmdb