Augusztus 20-24. között rendezik meg idén – a vírushelyzetre való tekintettel közönség nélkül – a 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A versenyprogramba két magyar filmet válogatták be.

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmje egy különleges, absztrakt thriller, aminek hangulatát Karafiáth Orsolya így érzékelteti: „A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben.”

Az alkotás a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, gyártásvezetője Vécsy Vera. A sound design Chris Allan munkája. A Dűne világpremierje június 15-én az animációs filmszakma legnevesebb eseményén, az idén online zajló Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon lesz.

Klingl Béla: reMake

Klingl Béla reMake című kisfilmje gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült. Egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve. A főszereplő életvonala teljes ívet zár be, a születéstől az öregkorig, halálig és talán még tovább. A KGB Stúdió gyártásában készült kisfilmet tavaly a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért járó díjjal jutalmazták a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, és a brazíl Anima Mundi animációs filmfesztiválon is versenyben volt. 

A Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivált 1985-ben hozták létre az atombomba ledobásának 40. évfordulóján. Hirosima városa és az ASIFA (Association Internationale du Film d'Animation) azzal a céllal indították útjára ezt a nemzetközi mustrát, hogy előmozdítsák a nemzetek közötti kölcsönös megértést és a világbékét az animációs művészet fejlesztésével, amely nyelveken túli, minden ember számára közös csatorna. A kétévente jelentkező esemény mottója ennek megfelelően a szeretet és béke. 

Borító: Dűne