A kérdés: Milyen hozzájárulások, engedélyek szükségesek valós események megfilmesítéséhez?

A válasz: A valós, megtörtént események nem feltétlenül élveznek szerzői jogi védelmet, hiszen nem egy korábbi könyvön vagy egyéb művön alapulnak, hanem az „élet írta” őket.

{extrainfo}

Az az esemény, történés, amely valamely filmbeli karakter alapjául szolgáló valós személlyel történt, az adott személy személyes adatát képezi, mivel a konkrét szituáció (pl. egy hegymászó csapat eltűnése) az adott személlyel kapcsolatba hozható. A személyes adat mindaddig megőrzi ezt a minőségét, amíg a kapcsolata az érintettel helyreállítható. A védelem szempontjából nem releváns, hogy hány ember ismeri fel a kapcsolatot a filmben látott jelenet és a valós személy között, elegendő, ha csak a közvetlen ismerősei, családtagjai ismerik fel. A bírói gyakorlat egy sajtóközlemény kapcsán foglalkozott hasonló esettel: "...nincs feltétlenül szükség arra, hogy az érintett személyt az újságcikk név szerint, lakóhelye közlésével megjelölje. Elegendő, ha a körülményekből személye azonosítható, őt szűkebb környezete, barátai, ismerősei felismerik".  

Tehát bármennyire kevés kapcsolódási pont is található a filmben a szereplő és a valós személy között, ajánlatos beszerezni az adott személy előzetes írásbeli hozzájárulását.