Sosem volt még ennyi magyar film Locarnoban – írtuk július elején, amikor befutott a nagy hír: Milorad Krstić, Zurbó Dorottya és Kenyeres Bálint filmjét is beválogatták a rangos svájci fesztivál idei felhozatalába. A Ruben Brandt, a gyűjtő a Piazza Grandén, a város főterén álló óriási vásznon fog debütálni, a Könnyű leckék című Inkubátoros dokumentumfilm a Kritikusok hetén szerepel, az évek óta halogatott Tegnap pedig a ‘Cineasti del presente’, vagyis a ‘Jelen filmesei’ versenyprogramjában mutatkozik be elsőként.

Az Arany és Ezüst Leopárdjairól híres fesztivál története régre nyúlik vissza: 1946-ban alakult, így minden idők egyik legidősebb filmfesztiváljának mondható. A július végén rendezik meg, ezzel Berlin, Cannes és Karlovy Vary után, de még Velence előtt az egyik legjobb gyűjtőhelye a friss európai filmeknek és a díjakat begyűjtő fesztiválsikereknek. (Egyetlen bökkenője, hogy a világ egyik legdrágább országának egyik legdrágább városkájában rendezik meg, így még a legtapasztaltabb újságíró kolléga szerint is a megfizethetetlen kategóriába tartozik.)

Piazza Grande

A program számos verseny- és azon kívüli szekciókból tevődik össze, amelyekben megfordulnak egészestés játékfilm, dokumentumfilm, rövid-, kísérleti és retrospektív munkák is. A legjobb filmnek járó Arany Leopárd mellett sok másik díjat is kiosztanak, többek közt a legkiválóbb elsőfilmnek, nemzetközi és svájci rövidfilmnek és a legjobb színésznek és színésznőnek járó szobrot és számos más különdíjat is.

Bár a többi A-kategóriás fesztiválnál kicsivel kevesebb figyelem irányul rá (ennek a már említett magas költségek is lehetnek az okai, vagy mert ilyenkor már legtöbben Velencére figyelnek), pedig Magyarország már 1968-ban hozott haza díjat Locarnóból: Elek Judit Meddig él az ember? című kétrészes dokumentumfilmje elnyerte a zsűri különdíját. A Balázs Béla stúdióban készült alkotás első részében egy nyugdíjba készülő munkás életét mutatja be, míg a másodiknak egy első munkanapját végző fiatal fiú a főhőse. Egy évre rá már jött is a fődíj, amit két másik követett: Simó Sándor első nagyjátékfilmje, a Szemüvegesek után Szabó István Tűzoltó utca 25.-je 1974-ben, és Erdőss Pál Adj király katonát! című alkotása is Arany Leopárddal távozott, utóbbi 1983-ban. De nem csak filmek, hanem egy színészünk is nyert fődíjat a 70-es években: Rózsa János Pókfocijában Madaras József nyújtott díjnyertes alakítást.

Simó Sándor: Szemüvegesek

A 90-es évek Locarnóját Fehér György Szürkület című munkája nyitotta meg. A Derzsi János és Haumann Péter főszereplésével készült baljós krimi operatőri munkájáért Gurbán Miklós kapott Bronz Leopárdot (neki köszönhetjük a Werckmeister harmóniák csodás képeit is). Őket Sopsits Árpád Video Blues című filmje követte 1992-ben, ami az ifjúsági zsűri díjával tért haza.

1994-ben Tarr Béla Sátántangója nyűgözte le a locarnó-i közönséget, 1997-ben Moldoványi Ferenc Az út című kínai-magyar koprodukciója szállt versenybe, két évre rá Enyedi Ildikó Simon mágusát a FICC (Nemzetközi Filmszövetség) különdíjával jutalmazták. A 2000-res éveket, az akkor még pályája elején járó Mundruczó Kornél diplomafilmje, a Szép napok indította el: az intézeti fiú és a mosodás lány tragikus története elnyerte a legjobb első és második filmnek járó Ezüst Leopárdot, óriási lökést adva ezzel a rendező (filmes) karrierjének, aki ezek után szinte minden munkájával belépőt nyert valamelyik fényűző európai fesztiválra.

Enyedi Ildikó: Simon mágus

A következő években megjárta a Locarnót Mundruczó Kornél, Bodó Viktor, Török Feri, Schilling Árpád és Pálfi György szkeccsfilmje, a Jött egy busz.., Török Feri egy évvel később visszatért a Szezonnal, majd 2006-ban két film is megfordult Svájcban: Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című munkája a Kritikusok hetén versenyzett, ahol elismerő oklevéllel jutalmazták, Mészáros Péter Kythéra című munkája pedig Kenyeres Bálinthoz hasonlóan a ‘Cineasti del presente’ szekcióban versenyzett. Mundruczó még egyetlen alkalommal tért vissza a fesztiválra – a Johanna 2007-es cannes-i premierje után egy versenyen kívüli szekcióban itt is levetítették.

Fliegauf Bence: Womb

A 2000-res éveket három fontos díj zárta: Fliegauf Bence Tejút-ja 2007-ben Arany Leopárdot, Womb - Méh című filmje 2010-ben az ifjúsági zsűri különdíját nyerte el, Esztergályos Krisztina Variációk című diploma-rövidfilmje pedig 2009-ben Ezüst Leopárddal távozott. A húsz perces Első szerelem Enyedi Ildikó rövidfilmje, amely 2008-ban szerepelt a fesztiválon, 2011-ben pedig a Végtelen percek, Felméri Cecília rendezése zárta a locarnó-i sort.

Hét év után, rögtön három filmmel térnek vissza a magyarok a leopárdok földjére, kíváncsian várjuk mit hoz a következő tíz nap. A Tegnap hazai bemutatója szeptember 6-án, a Könnyű leckék október 11-én, a Ruben Brandt, a gyűjtő pedig november 15-én érkezik a mozikba, utóbbi elcsíphető még a nyáron egy-egy premier előtti vetítésen is, többek közt a Várkert Bazárban és az újraindult Budapest Rooftop Cinemán is.