Az augusztus 1-11. között megrendezett svájci fesztivál egyike a legrégebben alapított és legnagyobb presztízsű A kategóriás nemzetközi seregszemléknek, akár a cannes-i vagy a velencei filmfesztivál. Utoljára 2009-ben versenyzett a fesztiválon Esztergályos Krisztina Variációk című rövidfilmje, ami 'A holnap leopárdjai' elnevezésű versenyen elnyerte az Ezüst Leopárd-díjat is.

A locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő animációs akció-heistfilm, Milorad Krstić alkotásának a világpremierje. Európa legnagyobb méretű vetítővásznán (26 x 14 m), a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar filmet. 

Ruben Brandt jön, lát, és mindent vihet

Rengeteg elrejtett elem és bújtatott utalás, számtalan hommage és (pop)kulturális idézet (Rembrandtól, Elvisen át, egészen Kuroszaváig) szerepel a filmben, megidézve impresszionizmust, popartot, reneszánszt és a futurisztikus dizájnt. Az eklektikus képi világ az animált szereplők mimikáján vagy akár a testükön is megmutatkozik, így nem ritkák a kétarcú, négyszemű vagy három mellű karakterek. 

A Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap a locarnói fesztivál „Cineasti del presente” versenyprogramjában debütál, melynek fődíja az Arany Leopárd. A nemzetközi színészgárdával készült film főszereplője a román Vlad Ivanov, akit leginkább a cannes-i Arany Pálma díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből, vagy legutóbb a Toni Erdmann-ból ismer a közönség. A főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna ter Steege, és a Timbuktu-ból ismert Toulou Kiki láthatók.

Kenyeres Bálint: Tegnap

Victor Ganz, az 50-es éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Odaérve azonban szembesül régen eltemetett emlékeivel: egy 20 évvel ezelőtti szerelem történetével és megkezdődik a kétségbeesett nyomozás a titokzatos lány után. Múlt és jelen szép lassan összemosódik, Ganz pedig egyre mélyebbre süllyed saját, belső útvesztőjében.

A Tegnap című filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. A Filmalap támogatásával készült alkotás a magyar Mirage Film, a magyar Travisss Film, a francia Films de l’Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és a Film i Väst, és a marokkói La Prod koprodukciója. A Tegnap a tervek szerint szeptember 13-án debütál a magyar mozikban.

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék

Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette Könnyű leckék című első önálló rendezését, mely Kritikusok Hete programban lesz látható Locarnóban. A svájci filmkritikus szövetség által szervezett program mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hívott meg. A Könnyű leckék főhőse egy fiatal szomáliai lány, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. A Könnyű leckék az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna, a hazai mozikban októberben mutatja be az Elf Pictures.

Forrás: MNF