A MOME Animációs válogatásban az elmúlt két év diplomamunkái kerülnek a nagyvászonra, amelyek stílusukat és témaválasztásukat tekintve is üdítően színes összképet mutatnak. Rónyai Balázs kisfilmje, a Betontenger egy rövid, interaktív történet, amelyben egy testvérpárt követve nyerünk bepillantást a hatalmas betonváros működésébe. Láng Orsolya Szezon után című munkája kis halászfaluban játszódik, ahol egy apró kibillenés is elég ahhoz, hogy megtörje a napi rutint.

Rónyai Balázs: Betontenger (Forrás: Dot&Line)

Varga Tímeát Erdős Virág egyik novellája ihlette meg a Még nem cselekményéhez, amelyben egy gyerek hiába vár az édesanyjára a játszóházban, így elindul megkeresni őt. A Take Me Please főszereplője viszont egy fiatalkori szakítás után indul neki az életnek. Hegyi Olivér személyes történetet mutat be vele: ,,Ez a film főleg tinédzserkori emlékeken alapszik, ezeket gyúrja össze egy szürreális történetté. Szerettem volna szimbólumokkal megjeleníteni, mi is történt.” – mesélte lapunknak.

Varga Tímea: Még nem (Forrás: Behance)

Kádár Melinda a Hypanagogia cím munkájával nyújt testközeli betekintést az elalvás előtt lejátszódó szokatlan tudati folyamatokba. Simon József egy gombászó rókáról készítette a Nem baj című filmjét. Lydia Reid Daffodil XX című alkotásában egy szelfi-mániás fiatal balhézik össze a családjával. Szénási Marcelltől a Zűrös környék-et láthatjuk, amely egy álombéli utca történésein kalauzol végig. Molnár Eszter Mercy című rajzfilmjében egy kihalt környezetben élő testvérpár találkozik két természetfeletti lénnyel. Az idegenek élővé akarják változtatni a helyet, de ennek megvan a maga ára. Tudisco Júlia Sirens című animációja négy hajóépítés közben énekelgető lány és egy szomorú menyasszony története.

Szénási Marcell: Zűrös környék

Az Illuminar, Nové Soma videoklipje egy egy karakter útját mutatja be, ahogyan próbálja elérni plátói vágyát, a napot. Alexander Gratzer nem egy rajzfilmest, hanem egy szállodai animátort választott az Animateur főhősének, aki hiába áll lábujjhegyen egy medencére néző ugródeszkán, és hiába veti be minden begyakorolt mozdulatát, senki sincs a vízben, aki ezeket követve maga is megmozdulna. Hlavay Bence melankolikus 3D animációjában, az Aura-ban egy távoli, elhagyatott világot jár be egy kutyás férfi.

Alexander Gratzer: Animateur

A címének megfelelően Kühnel-Szabó Anita Random-jában két és fél percében egymástól teljesen független látképek, hangulatok, történetszilánkok követik egymást. Tombai Botond Symptoms című alkotása a kiüresedés témáját járja körbe. Ambrose Bierce novellája, a Moxon szolgál alapul Bogyó Péter azonos című munkájához, ami egy elképzelt film előzetese. Edőcs Zsófi és Bogyó Péter videoklipnek is szánt alkotása, a Búgócsiga stop motion technikával mozgásba hozott kréta animációja a Deru egy száma alapján.

MOME Animációs válogatás

Helyszín: Corvin Plaza, Budapest Rooftop Cinema

Időpont: Augusztus 8., 19:00

Borítókép:  Hegyi Olivér - Take Me Please