Meghívást kapott a zsűribe Mati Diope francia-szenegáli rendezőnő, akinek Atlanti-óceán című filmje 2019-ben elnyerte a fesztivál Nagydíját, osztrák kolléganője, Jessica Hausner, akinek első angolul forgatott filmjének, a Little Joe-nak a főszerepéért Emily Beecham ugyanabban az évben megkapta a legjobb női alakításért járó díjat, Mélanie Laurent francia színésznő, rendezőnő, aki játszott Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjében, Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, producer, aki egyszerre dolgozik nagyszabású amerikai produkciókban és szerzői filmekben, valamint Mylene Farmer francia énekesnő, zeneszerző, akinek videoklipjei filmes igényességgel készülnek.

Szong Gangho

A férfi tagok között lesz Tahar Rahim francia színész, akit Jacques Audiard A próféta című filmjének főszereplőjeként ismert meg a nagyközönség, Kleber Mendonca Filho brazil rendező, valamint a 2019-es Arany Pálmát elnyerő dél-korai film, az Élősködők egyik főszerepét alakító Szong Gangho.

Nem ez az első alkalom, hogy a nők többségben vannak a zsűriben: 2009-ben, az Isabelle Huppert színésznő által vezetett testületnek is több női tagja volt, mint férfi, ahogy 2014-ben Jane Campion rendezőnő zsűrijében és 2018-ban is, amikor Cate Blanchett színésznő volt a zsűri elnöke.

 

A versenyprogram zsűríje / Fotó: Cannes

Csaknem egy év után a filmes világ legjelentősebb eseményének ígérkezik a 74. cannes-i filmfesztivál, ahova július 6. és 17. között számos világsztár, többek között Marion Cotillard, Bill Murray, Benicio del Toro, Tilda Swinton, Sean Penn vagy Catherine Deneuve is hivatalos a vörös szőnyegre.

Enyedi Ildikó A feleségem története című, Léa Seydoux főszereplésével készült filmje az Arany Pálmáért van versenyben, de az idei fesztiválon a hivatalos versenyprogramon kívül is erős a magyar jelenlét: Mundruczó Kornél új filmje, az Evolúció a Cannes Première szekcióban mutatkozik be, Rudolf Olivér Fonica M-120 című diplomafimjét a Cinéfondationba hívták meg, Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című alkotását pedig a Cannes Classics szekcióban vetítik. 

Forrás: MTI / Címlapkép forrása: Maggie Gyllenhaal / Fotó: Page Six