Könyvek

Aki igazi filmbolond, az nem csak nézni szereti őket, hanem olvas is róluk. Így teszi még teljesebbé az élményt, izgalmas új összefüggésekkel és értelmezésekkel gazdagodik, és persze tippeket is kap, mit kellene még megnéznie. És arról még nem is beszéltünk, hogy egy könyv illata semmi mással nem pótolható élményt ad.

Szerencsére idén sem maradtunk izgalmas új megjelenések nélkül. Lichter Péter gyermekkori bálványának az életművét vizsgálta legfrissebb, Steven Spielberg filmjei - A cápától a Schindler listájáig című könyvében, melyben sikeresen vegyíti a rajongói hangvételt a filmtudományos igényű elemzéssel. Pápai Zsolt műve robosztus olvasmány, és szenzáció a maga nemében: az amerikai film talán legizgalmasabb korszakában mélyed el a Hollywoodi Reneszánsz. Hosszú szünet után jelentkezik ismét a Prizma könyvsorozata, a Kino Latino a latin-amerikai mozit hozzák közelebb a hazai olvasókhoz, ismertebb (Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro), és kevésbé ismert rendezők (Lucrecia Martel, Lucía Puenzo) portréival.

A magyar film szerelmeseinek két könyvvel is készült az MMA Kiadó az ünnepi szezonra: az Egy filmdramaturg emlékeiben Radó István mesél a magyar film- és mozitörténet első évtizedeiről, a Végkiárusítás - András Ferenc filmrendező című portrékötetben pedig a Veri az ördög a feleségét és a Dögkeselyű rendezőjének életútjáról és karrierjének legfontosabb állomásairól lehet olvasni. 

Magazinok

Ha filmszerető barátnak vagy családtagnak keresel ajándékot, egy minőségi filmes újság előfizetésével nem tudsz mellélőni. Hazai vizeken a Filmvilág folyóiratot ajánljuk, a legszínvonalasabb és legrégebbi filmes kiadványt, melynek a legtöbb nyomtatott sajtóhoz hasonlóan elkél a támogatás – ezzel az ajándékkal a Filmvilágnak is segítesz, hogy még sokáig megjelenjen.

A közönségfilmet kedvelő barátnak a VOX Mozimagazin előfizetését ajánljuk, ha pedig angol nyelvű ajándékot keresel, a Little White Lies filmes szakportál negyedévente megjelenő magazinja a legtökéletesebb választás. Ez a kiadvány hihetetlenül gyönyörű, kézzel rajzolt grafikákkal (a borító is rajzolt) és kreatív anyagokkal tömve jelenik meg, központi témája egy-egy aktuális film vagy alkotó munkássága. A LWL minden száma önmagában egy műalkotás, egy vizuális kincs, ami saját magunknak is tökéletes ajándék, nem csak karácsonykor.

Blu-rayek és DVD-k

Továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar filmkincseknek 2020-ban illendő volna a DVD mellett Blu-ray kiadásban is megjelennie. Itthon erre sajnos még várnunk kell, de addig is külföldi oldalakon érdemes keresgélni, ahol a nemzetközi forgalmazóknak köszönhetően időről időre feltűnik egy magyar film Blu-ray kiadása (ebben a cikkünkben több ilyet ajánlottunk). Az idei év legnagyobb dobása a Sátántangó Blu-ray-megjelenése volt, a film felújítása megosztva zajlott a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum és az amerikai Arbelos Films között. Egy valamirevaló rajongó gyűjteményének kötelező darabja kell, hogy legyen Tarr Béla hét és fél órás opusza, ahogy Víg Mihály zseniális filmzenéje is, ami a napokban elérhető lett bakeliten.

Persze a DVD-gyűjtőket is boldoggá lehet tenni pár izgalmas kiadvánnyal: Szabó István digitálisan restaurált filmjeit idén egy pompás díszdobozban dobta piacra a Filmarchívum, és duplalemezes verzióban jelent meg a felújított Macskafogó.

Dekorációk

Az említett Little White Lies kiadvány vagy egy igényes filmes díszdoboz azért is jó ajándék, mert már a puszta jelenlétével szebbé teszi a szobát. Sokan dekoráljuk az otthonunkat filmes vonatkozású dolgokkal, a kis szobrok és apróságok mellett egy-egy film vagy fesztivál plakátja mindig jó alternatíva a fa alá. Igazi ritkaságokért Plakátfiú oldalát érdemes átböngészni, aki folyamatosan bővíti a több ezer darabból álló gyűjteményét, külföldi filmek egyedi plakátjaiért pedig Adam Juresko grafikus oldalát ajánljuk, gyönyörű munkáinak egytől-egyig a falon van a helye.

A plakátnál eggyel költségesebb, viszont annál különlegesebb ajándék lehet egy faliszőnyeg, főleg ha egy animációs filmrendező készíti őket a saját rajzai alapján. Lovrity Anna Katalin oldalán lehet őket megvásárolni. Az utóbbi időben egy másik kreatív tevékenységbe is belefogott: barátaival megalapította a Kirakós Budapestet. Puzzle-jeik dupla örömöt okoznak, először a kirakás okozta izgalmat élhetjük át, aztán a lakásunk díszeivé is válhatnak. A márka webshopját itt találod.

Streaming-előfizetés / Mozibérlet

A Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre a Cinego kínálatában érhető el

Ha 2020 egy normális év lenne, most azt írnánk, hogy a kiállítás-, színház- vagy mozijeggyel nem lehet nagyot hibázni. De mivel idén minden borult, most az elmaradó kulturális élmény online alternatíváját ajánljuk, ami a jelenlegi helyzetben az egyik leghasznosabb ajándék lehet. Sok örömöt tud okozni egy előfizetés a Netflix vagy az HBO GO szolgáltatására, mellettük ott van a szerzői filmekkel folyamatosan bővülő Cinego (ami a bérletes előfizetők számára most extra tartalmakat ajánl) és az első, kizárólag magyar filmeket streamelő Filmio bővülő válogatása is. Ha pedig valamilyen módon a bezárt moziknak is segíteni szeretnél, egy Budapesti Távmozijeggyel, vagy egy előre megvásárolt Cirko Gejzír-bérlettel ezt is megteheted.

Játékok

Anya Taylor-Joy A vezércsel című sorozatban

Az idei karácsony sokáig egyet jelentett a Dűne-mozifilm premierjével. Csodálatos karácsonyi ajándéknak ígérkezett, aztán persze jött a kijózanító bejelentés a bemutató eltolásáról. A fájó űrt a regény újraolvasása mellett a Dűne társasjáték beszerzésével tölthetjük be, ami először 1979-ben jelent meg, nemrég pedig újból kiadták. Az egyik frakciót vezetve az Arrakis bolygó urává válhatsz! A fűszerért, amelyik különleges képességekkel ruházza fel fogyasztóját, hosszú órákon át képesek lennénk hadakozni.

A Netflix új sorozata ismét szexivé tette a sakkot! Ezzel a mondattal vagy valamilyen variációjával tuti, hogy találkoztál a Facebook-faladon vagy egy beszélgetésben. És tényleg nincs benne túlzás, A vezércsel (The Queen’s Gambit) amellett, hogy egy rendkívül jól sikerült karakterrajz egy problémás sakkzseniről, a játékhoz is meghozza a kedvet. Hetek óta akkor érzem teljesnek a napomat, ha játszottam egy partit. Ajándékozz elegáns, fából faragott sakk készletet, és akár már szenteste mérkőzz meg a családtagjaiddal. De vigyázz, függőséget okoz!