Hasfelmetsző (The Ripper)

Hol és mikor? Netflix és december 16.

Világszinten kevésbé vált ismerté, ám a Yorkshire-i Hasfelmetszőt nem véletlenül nevezték el viktoriánus korszak legnagyobb réméről: a Nyugat-Yorkshire és Manchester környékén aktív sorozatgyilkos több mint egy tucat női áldozatot szedett a 70-es évek második felében. Hiába indították ellene az angol történelem addigi legnagyobb hajtóvadászatát, éveken át kijátszotta hatóságokat. Az év utolsó nagyszabású bűnügyi dokumentumfilmje öt részen keresztül megvilágítja, miért okozott ennyi nehézségeket az elkövető kézrekerítése, és azt is, hogy milyen hullámokat vert a hátborzongató ügy a Thatcher-korszak társadalmában.

Miss Arizona

Hol és mikor? Filmio és december 17.

Marcello Mastroianni, Hannah Schygulla, Garas Dezső és Udvaros Dorottya ugyanabban a filmben? Már csak a szenzációs szereposztás miatt is érdemes megnézni Sándor Pál melodrámáját. A történet 1919-ben kezdődik Budapesten, amikor a különítményes megölik Mici zsidó ékszerész férjét a drágakövei miatt. Évekkel később Olaszországból tér haza Mici, mulatója az egyik legkedveltebb szórakozóhellyé, ő pedig sztárrá válik, a II. világháborúval azonban ismét sötét idők következnek.

Monos 

Hol és mikor? HBO Go és december 19.

Civilizációtól elzárt és saját szabályokat felállító fiatalok a kolumbiai hegyek között egy titkos küldetésen vesznek részt, a Szervezet szolgálatában. A katonai kiképzés mellett két feladatuk van: egy Shakira nevű tehén és egy túszként fogva tartott doktornő őrzése. Egy vad éjszaka azonban odaveszik az állat, ami óriási káoszhoz és háborúhoz vezet. Mintha a Legyek ura fiataljait áthelyezték volna egy sokkal brutálisabb világba, a földöntúli Kolumbia közepére. A Monos az első perctől az utolsóig pattanásig feszült disztópia, lenyűgöző látványvilággal és Mica Levi szuggesztív filmzenéjével kiegészítve.

Mogyoróvaj Sólyom (The Peanut Butter Falcon)

Hol és mikor? HBO GO és december 20.

Klasszikus feel-good indie, csupaszív történet egy furcsa barátságról, remek színészekkel. A Mogyoróvaj Sólyom hőse a Down-szindrómás Zak (Zack Gottsagen év elején az Oscar történetének első Down-szindrómás díjátadója lett), akinek leghőbb vágya, hogy profi pankrátor legyen, ezért megszökik az intézetből és egy nincstelen halász, Tyler (Shia LaBeouf, akinek most épp a zaklatási botrányától hangos az internet) oldalán megindul a pankrátor suli felé. Mindenkinek ajánljuk, aki egy kicsit ki szeretne szakadni 2020 kiábrándító valóságából.

Gyilkos nemzedék (Assassination Nation) 

Hol és mikor? Netflix és december 21. 

Eszement film, amely fejjel megy a falnak” – foglalta össze nekünk Rév Marci a Gyilkos nemzedéket, ami az első közös filmje az amerikai Sam Levinsonnal. Mi is pont ezt érezzük a négy salemi tinilány történetéről, akik egy médiahack után azonnal a kisváros főellenségévé válnak, és izzó vörös kabátot húzva, fegyverrel a kezükben felveszik a harcot az elnyomó férfiak ellen. A Gyilkos nemzedék gyilkos szatíra a média és a közösségi háló fojtogatásáról, fejet hajt a régi nagy bosszúfilmek és girlpower akciófilmek előtt. A feszes sztorit lenyűgöző képi világ kíséri, a neon színek és bravúros kameramozgások láttán dagad a mellünk a büszkeségtől. A film után erősen ajánljuk másik közös munkájukat, az Eufória első évadát (és karácsonyi különkiadását), és februárban érkezik tőlük a karanténban forgatott Malcolm & Marie is.


Az éjféli égbolt (The Midnight Sky)

Hol és mikor? Netflix és december 23.

George Clooney sci-fije a hazai köztudatban úgy fog megmaradni, hogy ennek kapcsán szólt be a hollywoodi sztár Orbán Viktornak, és ezzel kormányzati reakciók és humoros mémek áradatát váltotta ki. Maga a film is megérdemli azonban a figyelmet, globális katasztrófa után, a sarkvidéken ragadva és méretes szakállt növesztve próbálja megmenteni az emberiséget Clooney – vagy legalábbis azt, ami maradt belőle. A világvégét vizionáló film aktuális témát feszeget – a globális felmelegedés katasztrofális következményekkel járhat –, az üzenet mellé pedig remélhetőleg fogvacogtató kalandokat is kapunk.

 

BÚÉK

Hol és mikor? Filmio és december 24.

Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet – akár az is, hogy hatalmas sikert aratott olasz dramedy, a Teljesen idegenek magyar megfelelőjét játsszák el. Az asztalnál hat nagyszerű hazai színész, Törőcsik Franciska, Lengyel Tamás, Bata Éva, Mészáros Béla, Szávai Viktória, Hevér Gábor és Elek Ferenc ül, akik egy játékkal fűszerezik meg a bulit: egész este úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora.

Lelki ismeretek (Soul)

Hol és mikor? Disney+ és december 25.

Szívfacsarásban és lélekmelengetésben nincs párja a Pixar alkotásainak, karácsonykor online debütáló animációs filmjük már az előzetes alapján is mindkettőt tömény mennyiségben fogja nyújtani. Joe (Jamie Foxx) egész életében jazz-karrierről álmodozott, nagy kiugrásának napján viszont baleset éri, így lelke maga mögött hagyja a testét. Szelleme egy átmeneti dimenzióba kerül, ahol az új lelkek készülnek a földi létre. Céljai beteljesítése előtt az iskolai zenetanár azonban még nem akar a túlvilágra kerülni, sem újjászületni, így megpróbál visszajutni a saját testébe – de ehhez előbb meg kell találnia az élete értelmét.

Apró mesék

Hol és mikor? HBO GO és december 27.

Szász Attila filmjében a katonafeleségeket fosztogató szélhámos (Szabó Kimmel Tamás) vidékre menekül a II. világháború nyomait magán viselő Budapestről. Következő áldozatának egy vadász feleségét (Kerekes Vica) szemeli ki, csakhogy túlságosan is közel kerül az asszonyhoz, aki a legkevésbé sem várja haza férjét (Molnár Levente) a frontról. Az Apró mesék stílusosan kivitelezett thriller, ami párját ritkítja az utóbbi évek történelmi témájú hazai alkotásai között, utána pedig arra fogunk vágyódni, bárcsak mi is egy hangulatos erdei kunyhóban melegedve tölthetnénk a téli éjszakákat.

Bridget naplója (Saint Frances)

Hol és mikor? HBO GO és december 27. 

Bár a magyar cím félrevezető, Alex Thompson filmje nem a híres brit romkom-trilógia folytatása. Az ő filmjében Bridget egy harmincas útkereső lány, aki egy becsúszott terhesség után az abortuszt választja, éppen akkor, amikor egy nyáron át vigyáz a hatéves Francesre. Az utóbbi években egyre több film mutat be izgalmas és hétköznapi női sorsokat az abortusz témáján keresztül (például a Never Rarely Sometimes Always, amit Berlinben láttunk és imádtunk), a Bridget naplója most felszabadultabb, humoros irányból közelíti meg a gyerekvállalás, a női szabadság témáját.