1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért.

A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának - a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak - akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?


Irén szerepében Gera Marina fantasztikus alakítást nyújt: "A hazai közönség számára valószínűleg teljesen új arcot jelentő, elsősorban színházi színészként ismert Gera Marina játéka az Örök tél egyik legnagyobb erőssége" - méltattuk őt a tavaly megjelent kritikánkban. Az ellentmondásos jellemű Rajmundot Csányi Sándor formálja meg emlékezetes módon, a filmben többek között Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Döbrösi Laura is Kurta Niké is feltűnik. A filmet Köbli Norbert forgatókönyve alapján Szász Attila rendezte, aki a vetítés előtt az Örök tél kulisszatitkairól, a forgatás nehézségeiről, a feladattal járó nagy felelősségről fog mesélni.

Időpont: július 10., szerda
Kapunyitás: 19:00
Beszélgetés Szász Attilával: 20:00
A vetítés kezdete: 21:00
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Az esemény Facebook-oldalát itt találod meg, jegyet erre a linkre kattintva lehet vásárolni. A jegy felmutatásával ingyenes parkolást biztosítanak a Várkert Bazár mélygarázsában 3 órára (ami a Szarvas tér felől közelíthető meg).