Vasárnap délután Antal Nimród idézi fel a fesztiválozó közönségnek, ki is volt az a jégkorongozó, akiből a leghíresebb magyar bankrabló lett. Ambrus Attila, azaz A Viszkis izgalmas történetében, a rendező a Csíkszentléleken töltött gyerekkorától, a sportolói karrierjén át, az első rablástól egészen az utolsóig végigkíséri Ambrus életét. „Már első képsoraival képes beleszögezni a nézőt a moziszékbe. Az indító hosszú snitt alatt megmutatkozik mindaz, ami a későbbekben is kiválóan hajtja tovább a filmet: vibráló feszültség, precíz kameramunka, aprólékosan kidolgozott korhűség." - meséltük róla kritikánkban.

Goda Krisztina: BUÉK

Este 11-kor a telefonjaik tartalmát feltáró barátok lepik be a mozisátrat, Goda Krisztina nagy sikerű BUÉK-jában. Az olasz Teljesen idegenek című kasszasiker magyar feldolgozásában apró titkok és nagy hazugságok kerülnek a vacsoraasztal közepére, amikor egy hat tagú társaság egy játék részeként minden beérkező üzenetet vagy hívást megoszt a többiekkel. Kritikánkban erre a kérdésre kerestük a választ: Mi is tudunk olyan szórakoztatóan hazudni, mint az olaszok?

Hétfő délelőtt a Magyar Nemzeti Filmarchívum kincsei közül Jancsó Miklós Szerelmem, Elektrája kerül műsorra. A görög mitológiai történet Jancsó-féle feldolgozásában 15 évvel apja, Agamemnón halála után, Elektra (Törőcsik Mari) továbbra is a trónra került zsarnok, Aegisztosz (Madaras József) ellen lázad. Nem hódol be neki, és bátyját, Oresztészt (Cserhalmi György) is arra buzdítja, hogy döntse meg a zsarnok uralkodót. A Szerelmem, Elektra a Filmarchívum restaurációs programjának a részeként került felújításra, egy kortalan, filmművészeti remekmű, ami remélhetőleg a Sziget közönsége is értékelni fog.

Jancsó Miklós: Szerelmem, Elektra

Délután Szilágyi Zsófia egy háromgyerekes magyar anya hétköznapi megpróbáltatásait követi az Egy nap-ban. Apró gesztusokkal, félszavakkal vázolja fel egy házassági problémákkal, pénzügyi és munkahelyi nyomással együtt élő nő alakját, de olyan izgalmasan és pontosan, ahogy előtte csak kevesen tudták bemutatni magyar filmben. Az Inkubátor programban készült film a cannes-i filmfesztivál Kritikusok hete szekciójában mutatkozott be, és azóta sorra járta az egész világot. Őt szintén egy első nagyjátékfilm követi, ami egy kapcsolatát kinyitó szerelmespár útját mutatja be. Nagypál Orsi Nyitva című romantikus vígjátékában a stabil, kissé besavanyodott kapcsolatát akarja felizzítani egy szerelmespár (Radnay Csilla és Kovács Lehel), ami nem várt izgalmakat és feszültségeket is a felszínre hoz. Kritikánkat megint egy kérdéssel kezdtük: Minden jó, ha jó a szex?

Nagypál Orsi: Nyitva

A fesztivál utolsó napja Ternovszky Béla animációs kultfilmjével, a Macskafogóval nyílik. Grabowskit, az Intermaust, Mr. Teufelt és Lusta Dicket senkinek nem kell bemutatni, a Szigetlakóknak biztosan tökéletes napindító programja lesz a vérszomjas macskák és lázadó egerek harca. Délután Kárpáti Györgyi Mór az 1848-49-es szabadságharc leverése idején az erdőben bujdosó fiatal katonák sorsát követi a Guerillában, amely szintén az első nagyjátékfilmeket megtámogató Inkubátor programban készült. Főhőse egy fiú, aki a testvérét keresi a rengetegben, mert annak idején, ő vonult be helyette a seregbe. A bűntudat mellett hírt is hoz magával: Világosnál letették a fegyvert, a szabadságharc elbukott.

Kárpáti György Mór: Guerilla

A Szigetmozit Ujj Mészáros Károly sötét tónusú, társadalomkritikus akciófilmje, az X - A rendszerből törölve zárja. A várost felkavaró bűnesetek, brutális gyilkosságok rázzák fel, ezek után nyomoz egy tehetséges, de érzelmileg labilis nyomozónő (Balsai Móni), aki a munka nyomása mellett halott férjét gyászolja és tinilányának kitöréseivel is meg kell küzdenie. A bemutató idején mi is kifejtettük, Ujj Mészáros Károly milyen sötét tükröt tart elénk a könnyed hangulatú, kedves Liza, a rókatündér után.

A filmes program második fele:

Augusztus 11., vasárnap

12:00 Szép lányok, ne sírjatok!

14:00 A Viszkis

23:00 BÚÉK

 

Augusztus 12., hétfő

12:00 Szerelmem, Elektra

14:00 Egy nap

23:00 Nyitva

 

Augusztus 13., kedd

12:00 Macskafogó

14:00 Guerilla

23:00 X. - A rendszerből törölve