Filmhu: Mit éreztél, mire gondoltál, amikor megtudtad, hogy a The Age of Curious/Az ártatlanság kora című alkotásoddal különdíjat nyertél Annecyben?

Tóth Luca: Őszintén szólva az első reakcióimra nem emlékszem, valószínűleg sokkot kaptam, mert habár képek ugranak be, de az első összefüggő emlékem az, hogy a konferanszié veregeti a vállamat, hogy nyugodjak meg, miközben a filmem részletét vetítették a közönségnek.

Filmhu: A későbbiek szempontjából mit jelent neked ez az elismerés?

T.L.: A különdíj megszerzése óta sokan érdeklődtek a film iránt, remélhetőleg ez további fesztiváloztatáshoz segíti az animációmat. Annecyban nyerni nagy megtiszteltetés az animációsok közt, ami remélem jó híremet kelti majd.

Filmhu: Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnod, mit mondanál, miről szól A kíváncsiság kora?

T.L.: A kíváncsiság kora egy hét és fél perces animáció: szürreális utazás, ami három tinédzser felnövésének történetét, illetve szexualitásra ébredését mutatja be.

Filmhu: Az alapdiplomádat a MOME-n szerezted, mesterképzésben pedig a londoni Royal College of Arton vettél részt. Miben látod az alapvető különbséget a két ország animációs képzése között?

T.L.: A MOME-n töltött három év adta az animációs tudásom alapját. Ez egy olyan suli, ahol nagy teljesítményt és szorgalmat várnak el a tanulóktól, mégis barátian közelednek a diákokhoz, míg az RCA-n sokkal inkább ránk hagytak minden döntést, ami nagy kreatív szabadságot adott, viszont a tanár-diák kapcsolat is távolságtartóbbnak bizonyult.

The Age of Curious (trailer) from Fakt 13 Visual Lab on Vimeo.

Filmhu: Van olyan animációs rendező, akinek a stílusa nagyon közel áll hozzád, akit példaképednek tartasz?

T.L.: Nagyon sok van. Akit sokszor szoktam emlegetni az Igor Kovalyov, aki gyönyörű, sokszor abszurditással játszó, lírai drámákat készít.

Filmhu: A magyar animáció külföldön sorra aratja sikereit, elég csak Bucsi Réka vagy Vácz Péter alkotásaira gondolni. Van szerinted olyan vonás, jellegzetesség, ami kimondottan a magyar alkotókra, a magyar animációra jellemző? 

T.L.: Nem hiszem, hogy lenne egy közös stílus, vagy hasonló narratíva, amit mind megörököltünk volna a MOME-tól, viszont komoly alapokat kaptunk itt. Réka és Peti is nagyon szorgalmas alkotók, önálló képi világgal és üzenettel. Az MA-diplomafilmek készítése közben nagy fókusz kerül az alkotók rendezői kibontakozására, egyediségük megvillantására. Hármunkon kívül is vannak még fiatal magyar alkotók, akik megérdemlik a figyelmet, és akik, úgy gondolom, hasonló sikereket fognak elérni a jövőben.

Filmhu: Friss hír, hogy Magyarország lesz a díszvendég a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Egy ilyen meghívás szerinted hogyan változtathatja meg a magyar animáció külföldi megítélését (ha egyáltalán), illetve mi lehet a sikeres részvétel eredménye, következménye?

T.L.: Ez mindenképpen jó reklám a magyar animáció számára. A hirosimai fesztivál a legrangosabbak közé tartozik. Idén például Bucsi Réka is versenyben van, tehát lesz kinek drukkolni.

tóth luca 600

Tóth Luca

Filmhu: Milyen egyéb filmterven, projekten dolgozol jelenleg?

T.L.: Jelenleg a FAKT13 Visual Lab kollektívának vagyok a tagja. Tervezzük a saját/közös filmjeinket és projektjeinket, miközben alkalmazott munkákban is részt veszünk. Illetve én októbertől az egyéves ASF workshop-sorozaton fogok részt venni, ahol, úgy tervezem, egy új filmterv fejlesztésébe fogok belekezdeni.

Filmhu: Itthon várhatóan mikor fogják bemutatni A kíváncsiság korát?

T.L.: Volt két grafikai kiállításom Budapesten, ahol vetítettük a filmet, illetve a Primanimán is versenyben volt. Sajnos nem mindig tudok az itthoni fesztiválokra jelentkezni, mert az én filmem nem magyar színekben versenyez, habár szeptemberben a budapesti Bushón szerepelni fog. A fesztiválszezon lefutása után pedig online is elérhető lesz.