Steven Spielberg filmjei - A cápától a Schindler listájáig című könyv a magyar filmes szakirodalomban elsőként elemzi átfogóan a rendező eddigi életművét: az olvasmányos, gyakran személyes hangvételű esszék elsősorban a filmek gyártástörténetére, stílusára, az életmű visszatérő, tematikus motívumaira fókuszálnak, de a rendező életútja is gyakran visszaköszön bennük.
 
Nem véletlenül vált a filmtörténet egyik legsikeresebb rendezőjévé Steven Spielberg: ösztönös stílusérzékével már pályafutása kezdetén hátborzongató hatékonysággal tudta nézőit a moziszékekbe szegezni. A hetvenes évek óta generációk nőttek fel a filmjein izgulva: A cápa, az E. T., a Jurassic Park, a Ryan közlegény megmentése vagy a Különvélemény hatása máig nem fakult meg, a rendező legtöbb munkája akárhányszor újranézhető.

Tom Cruise, Samantha Morton és Steven Spielberg a Különvélemény forgatásán

A monográfia kapcsán egy monumentális podcastben mélyedtünk el Steven Spielberg életművében. Lichter Péter mellett Kovács Gellért filmkritikus és Madarász Isti rendező vallott a Spielberghez fűződő szenvedélyes, rajongói kapcsolatukról. Végigvettük a remekműveket, nem hallgattuk el a kevésbé sikerült filmjeit, bár azokban is mindig találtunk pozitívumokat. "Az első oldalon elvigyorodtam, tudtam, hogy ez nekem tetszeni fog" - mondta el Isti a könyvről, amelyet olvasva sokszor az a képzetünk támadhat, hogy megint előttünk pereg Spielberg valamelyik filmjei, és ismét a bűvkörébe von a rendező mágiája.

A hétfői online könyvbemutatón a Filmhu munkatársa, Varga Dénes beszélget Lichter Péterrel. A Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyvet jelentős árengedménnyel lehet majd megvásárolni.

A könyvbemutató Facebook-eseményét itt találod.