A Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújik ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. A kisfilm egy szürreális kamarajáték, mely egy „kísértetjárta”, klausztrofób térben játszódik, ahol megismerhetjük a viszonzatlan szerelem dinamikáját, mindezt egy szokatlan kapcsolatú pár hétköznapjain keresztül. A rövidfilmet tavaly beválogattuk az évtized legjobb rövidfilmjei közé.

A magyar-francia koprodukcióban készült Lidérc úr mögött másfél év fesztiválkörút áll, közel 90 fesztiválszerepléssel és 12 díjjal. A berlini premier és az Oscar-kvalifikáló, dán Børge Ring-díj mellett a kisfilm elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Mecal Barcelona Nemzetközi Rövidfilmes és Animációs Fesztiválon az animációs nagydíjat hozta el, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Viborgi Animációs Fesztivál, svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is. 

Az ember testébe úgy csap be a szerelem, mint egy nem várt betegség

A 69. berlini filmfesztivál programjában versenybe száll a Lidérc úr, Tóth Luca munkája. Az érzéki témákkal, szexualitással és kifordult nemi szerepekkel szívesen foglalkozó rendező két korábbi kisfilmje, A kíváncsiság kora és a Superbia is nagy sikerrel szerepelt filmfesztiválokon, és a Lidérc úr is jó eséllyel készülhet hasonló sikerszériára. A 18 perces filmben egy fiatal, erőtől duzzadó férfi oldalán kinő egy kisebb tumor, amiből hamar egy aprócska lény születik meg. Az ő kapcsolatukról, szerelemről, csalódásról és a világ felfedezéséről szól az Arany Medvére is esélyes kisfilm, amelynek a készítéséről mesélt nekünk a rendező.

A 18 perces film magyar-francia koprodukcióban készült a Boddah (producerek: Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer: Ron Dyens) együttműködésében, a zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin volt. A film vizuális világát és az animáció nagy részét Tóth Luca alkotta. 

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. Itteni diplomafilmje, A kíváncsiság kora (2013) a nagy presztízsű Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte, a magyar mozinézők pedig kísérőfilmként láthatták Pálfi György Szabadesés című nagyjátékfilmje mellett. Az igazán átütő sikert az első függetlenfilmjével, a nemi szerepeket felcserélő, huncut és egyben társadalomkritikus Superbiával érte el, mely a Kritikusok Hetén debütált 2016-ban Cannes-ban és szintén sikeres fesztiválkörutat tudhat maga mögött.

A film itt nézhető meg: