Spielberg 2019 júliusában kezdte el a West Side Story forgatását, a bemutatót pedig 2020 decemberére tervezték, de a járvány miatt egy évvel tolódik a premier. Jerome Robbins és Robert Wise 1961-ben dolgozta fel a történetet, ami a világ egyik leghíresebb musicalje lett és 10 Oscar-díjjal jutalmazták.

A rendező a Varietynek mesélte, gyerekként milyen nagy hatással volt rá az 1957-es broadway előadás zenéje, és régóta tervezett vágya volt a történet újraadaptálása. A West Side Story egy modern környezetbe ágyazott Rómeó és Júlia az 50-es évek Amerikájában, Tony és Maria két rivális utcai banda tagjaiként szeretnek egymásba. A bandák közt lévő feszült viszony egyre véresebb harcokban tetőzik, tragédia pedig elkerülhetetlen. 


Az előzetes alapján Spielberg az 1961-es film látványvilágát modernizálta, már az előzetes szerkezetében is fejet hajt a klasszikus előtt – érdemes a modern után a régi film előzetesét is megnézni és felfedezni a hasonlóságokat, például az induló fütyülést. 

A film fontosabb szerepeire fiatal és kevéssé ismert színészeket választottak: a főszerepben Ansel Elgort (Nyomd, bébi, nyomd) és Rachel Zegler látható, aki Youtuberként indította a karrierjét, és egy nyilvános felhíváson, 30.000 jelentkező közül nyerte el a West Side Story főszerepét. Szerepet kap a filmben Rita Moreno is, aki az 1961-es filmben is fontos szereplő volt, alakításáért Oscart nyert. A West Side Story bemutatója 2021 decemberében lesz, Spielberg jelenleg a saját gyerekkoráról tervez filmet készíteni