Fontos mérföldkőhöz ért az évösszegző podcastunk, változatlan felállással, immáron ötödik éve beszéljük át a magyar film elmúlt egy évét. Pontosabban idén bővült a csapat, hiszen velünk volt a stúdióban Jakab Juli öt hónapos kislánya, Hédi is. Azt tervezzük, ha minden jól megy, egyszer majd a gyerekeink fognak dumálni a hazai mozgóképekről, és mi csak hallgatjuk őket.

A mérleg megvonását a nézőszámok vizsgálatával kezdtük, 2023 legnézettebb filmje a Semmelweis lett, az adás óta tovább nőtt az eladott jegyek száma, már 160 ezernél tart Koltai Lajos életrajzi filmje. Kitértünk a Magyarázat mindenre című filmre is, hiszen úgy tudott az év harmadik legnézettebb magyar filmje lenni, hogy a Semmelweishez képest aprópénzből készült el hazai független, illetve szlovák forrásokból. Az is kiderül az adásból, mik voltak idén a legfontosabb filmes díjak.

2023 egyértelműen a magyar animáció éve volt. Mennyiségben és minőségben is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a hazai animációs szakemberek. Beszéltünk a francia hátterű 27 generációs elveszettségéről, mennyire jól visszaadja a mai huszonévesek tipikus problémáit, a Műanyag égbolt kapcsán dicsértük a különleges technikai megvalósítását, a hollywoodi recept sikeres honosítását, illetve előkerültek személyes klímaszorongásaink is. A gyerekes szülők kedvéért kitértünk arra, hogy a Kojot négy lelkét, Gauder Áron indián teremtéstörténetét hány éves kortól ajánljuk. És ha már gyerekek, miért nem készülnek hazai egész estés animációk számukra?

Sünvadászat

Az év másik fontos trendje a hazai függetlenfilmek felfutása volt. Jakab Juli elárulta, Fliegauf Bence is forgatja a sajátját, ami „teljes őrület” lesz. Schwechtje Mihály a soron következő független nagyjátékfilmje, a Sünvadászat kapcsán az utómunka kihívásairól, az első tesztvetítések tanulságairól mesélt, és arról, érinti-e közéleti témákat. A film egyik főszereplőjét, Jakab Julit arról kérdeztük, elégedett-e azzal, amit látott. „Ez nagyon jó példa lesz arra, hogy Misiék pontosan látták, mi az, ami megvalósítható, és azt sikerült is megcsinálni, és így nincs hiányérzet, nem érzi azt, hogy ez a film minimális pénzből készül.

Ismét bebizonyosodott, hogy a Magyarázat mindenre rengeteg témát szolgáltat beszélgetésekhez, sőt, vitára is ingerel. Új szakasz nyílt Reisz Gábor pályáján? Miért lehet nagyon szeretni a filmjeit? Vajon a Magyarázat a legjobb a háromból? És mit állít pontosan a film Magyarország közéleti megosztottságáról? Dicsértük Znamenák István karriercsúcs alakítását, és azon tanakodtunk, miért lesz érdemes elővenni 20 év múlva a Magyarázatot.

Mit adtak idén nekünk az elsőfilmek? Ez azért is volt fontos kérdése az adásnak, mert 2022-t egyértelműen a bemutatkozó egész estés alkotások tették emlékezetessé, gondoljunk a Larryre, a Magasságok és mélységekre, a Zanoxra vagy a Veszélyes lehet a fagyira. 2023-ban már vegyesebb volt a felhozatal, szóba kerültek erények és hibák az Elfogy a levegő és a Cicaverzum kapcsán, a Hat hét esetében Román Katalin színészi játékát méltattuk.

Magyarázat mindenre

Schwechtje kiemelte a 3000 számozott darab formai invencióját, megbeszéltük, miért volt felkavaró a transznemű lány és a hajléktalan férfi barátságát dokumentáló Fanni kertje, a magyar filmre egyre inkább jellemző hőstörténetek közül pedig a Hadikról beszéltünk bővebben – mi ment félre a történelmi kalandfilm megálmodásakor, készítésekor?

Hiába a maratoni hossz, az év összes magyar filmjéről lehetetlenség lett volna beszélnünk, válogatnunk kellett. Ezért is van ráadás a podhoz, az elköszönés után Kárpáti György Mór Jövő nyár című függetlenfilmjének az érdemeiről emlékezünk meg.

Az utolsó negyedórában a szokásos személyes blokkunk hallható, tavalyi fogadalmainkkal szembesítjük egymást, és 2024-ös terveinkről beszélünk. Mihály elmagyarázta nekünk, miért tud katartikus élmény lenni a hóemberépítés, Juli megindokolta, miért kezdett el pszichológia szakra járni, és arról is beszélgetünk, szülőként kiben mennyire erősen munkál a FOMO-érzés.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, elérhető a népszerű podcast alkalmazások keresztül, illetve ezeken a felületeken találjátok meg az adásainkat: Spotify, Apple Podcasts és Google.

A podcastot indító és záró dal Kid Francescoli Moon című száma, amely a Hat hétben volt hallható.