Fura év volt 2022 magyar filmes szempontból. A legtöbb mozijegy egy olyan alkotásra kelt el, amely eredetileg tévéfilmnek készült – ki is tárgyaltuk a Nyugati nyaralás című családi vígjáték sikerének a lehetséges okait. Ha az online magyar premiereket is számba vesszük, akkor egészen biztos, hogy A besúgó volt idén a legnézettebb friss mozgóképes tartalom, és ez a sorozat generálta a legnagyobb vitákat – a beszélgetésünk közben is erős véleménykülönbségek alakultak ki. Fura módon egy olyan sorozat kapcsán, ami jelenleg legálisan nem hozzáférhető, nagyjából négy hónappal a bemutató után kikerült az HBO Max kínálatából.

Az Oscar-nevező bizottság döntése is felettébb furcsa lett, a versenybe nevezett Blokádot akkortájt még szinte senki nem látta, adunk is egy tippet az adásban, melyik filmet lett volna érdemesebb kiválasztani. Szerencsére az izgalmas szóval is jellemezhető a 2022-es év, jó pár olyan magyar filmet tudtunk mondani, amelyek miatt idén is élvezet volt mozikba járni. Itt került elő az Inkubátor Program áldásos hatása a magyar filmművészetre, hiszen ha nincs Inkubátor, akkor elveszik az elsőfilmesek bemutatkozási lehetősége, és nélkülük jóval hervasztóbb képet mutatott volna az idei év.

Szerencsére már túlzás nélkül is mondhatjuk, hogy évösszegző karácsonyi különkiadásunk hagyománnyá nőtte ki magát, ahogy 2019 óta minden decemberben összeülünk állandó vendégeinkkel, hogy kitárgyaljuk az elmúlt időszak magyar filmtermését, és kicsit arról is beszéljünk, milyen személyes élményekkel gazdagodtunk az utóbbi egy évben.

Nyugati nyaralás, Veszélyes lehet a fagyi, Larry, Magasságok és mélységek

Kránicz Bence kulturális újságíró elmondta, miért a Magasságok és mélységeket tartja az év legjobb filmjének, Jakab Juli dramaturg és színész többek között A titokzatos stylesi eset burjánzó képi világát dicsérte, Schwechtje Mihály író-rendező pedig kiemelte a Zanox bátorságát és magabiztos színészvezetését. Persze nem csak dicsértünk, bőven jutott kritikus megjegyzésekből is az adásba.

Talán a Larry részesült a leginkább pozitív kritikai fogadtatásban az idén, legalábbis nem volt hiány az egymásra licitáló, bombasztikus címekből a különböző újságokban, ennek kapcsán kitárgyaltuk, mennyire volt jogos ez a messzemenően dicsérő hangvétel. Méltattuk a Veszélyes lehet a fagyit, amiben tovább épül Szilágyi Fanni markánsan egyedi szerzői világa, és elmondtuk, miért sodort magával a Zanox remekül eltalált gyors tempója és humora.

Természetesen az év kiemelkedő színészi alakításairól sem feledkeztünk meg, többek között Pál Emőke, Nagy Enikő, Csonka Eszter, Vilmányi Benett, Stork Natasa és Kulka János neve is elhangzott. Az adás végén elárult pár részletet Schwechtje Mihály és Jakab Juli az ősszel leforgott új filmükről, A bébiszitterről, majd személyesebb vizekre eveztünk, szembesítettünk magunkat a tavalyi fogadalmainkkal, és felvázoltuk, mit várunk a jövő évtől. Ha minden jól megy, 2023 végén is össze fogunk gyűlni, hogy kibeszéljük az elmúlt 12 hónapot.

Menetrend:

 • 05:45 Nyugati nyaralás
 • 15:45 A besúgó
 • 31:10 Az unoka
 • 36:05 Szelíd
 • 53:25 Larry
 • 1:09:55 Veszélyes lehet a fagyi
 • 1:23:38 Magasságok és mélységek
 • 1:33:28 Zanox
 • 1:41:50 A játszma
 • 1:50:05 A titokzatos stylesi eset
 • 1:56:55 Személyes blokk

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, iTunes-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.