A The Clermont-Ferrand Edition esetében hat rövidfilmet nézhetünk meg ingyen, többek között a világhírű Cakó Ferenc A holló és a róka című animációját, amely La Fontaine azonos című meséjéből készült, a Dési-Móray szerzőpáros A 639. baba című filmjét Scherer Péter főszereplésével, és a Cannes-ban rendszeresen versenyprogramban szereplő Mundruczó Kornél egyik első nemzetközi sikerét, az Afta című kisfilmet.


A 639. baba


A Berlinale Shorts! című gyűjteményben kilenc rövidfilmes különlegességgel ismerkedhetünk meg a magyar film történetéből. Mindegyiket beválogatták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába, most a Daazo.com közvetítésvel a nagyközönség is láthatja őket. Varga Csaba Auguszta etet című Ezüst Medve-díjas munkája mellett megnézhetjük az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza egy korai animációját is, az Ikaruszt, Nyitrai Márton Villamos című filmjét és a Hamu-t is Cakó Ferenctől, amellyel az animátor elnyerte az Arany Medvét, tehát a fesztivál fődíját.


A villamos


A Daazo.com az Európai Unió MEDIA programja által támogatott rövidfilmes közösségi weboldal filmkészítőknek és filmrajongóknak. A többezernyi kortárs rövidfilm bemutatása mellett fő célja, hogy olyan filmeket is a közönség elé tárjanak, amelyek éppen amiatt értékesek, mert régiek, és emiatt többségüket a feledés nem éppen jótékony homálya fedi. E két különleges gyűjtemény célja, hogy megőrizze és ráirányítsa a figyelmet a magyar kultúra eddig rejtett kincseire, amelyeket minden filmkedvelőnek érdemes megnéznie. A filmek angol felirattal tekinthetők meg, így a nemzetközi közönség számára is élvezhetőek.