Június közepén, amikor a jogosan zajos közönségsikerre számító új filmek ritkábbak, a Cinema MOM és a Pólus Mozi mégis filmszínházba invitálja a nagy vászon szerelmeseit. A klasszikus filmek sorozatba jól illik a horror műfajának gyöngyszeme, A dolog, mely idén ünnepli bemutatójának 40. évét.

John W. Campbell, Jr. Who Goes There? című 1938-as tudományos-fantasztikus novellája, valamint az ebből készült A lény - egy másik világból című 1951-es filmadaptáció adja az alapját John Carpenter 1982-es horrorfilmjének. A Kurt Russell főszereplésével készült alkotás egy Antarktisz-kutató állomáson játszódik. Néhány norvég kutatóval való összeütközés után az amerikaik  befogadnak egy szánhúzó kutyát.

Az eb azonban szörnyű átalakuláson megy keresztül, a testébe ugyanis idegen organizmus költözött. Felderítő csapat indul a szomszédos norvég telepre, ahol a romok és halottak mellett az amerikaiak egy jégből kiásott űrhajóroncsra bukkannak. Nyilvánvalóvá válik, hogy amikor a járművet felszínre hozták, az utasa elszabadult és bármilyen alakot képes felölteni. Miközben beköszönt a rideg sarki tél, rettegés költözik az amerikai bázisra.

A film bemutatása idején nem lelt lelkes kritikai fogadtatásra, és átlagos eredményeket hozott a jegypénztáraknál, főleg azért, mert egy jóval családbarátabb és sikeresebb sci-fivel, az E. T., a földönkívülivel egyszerre került a mozikba. A VHS-korszakban azonban Carpenter filmje új közönségre lelt, amely értékelte hátborzongató speciális effektusait és paranoid hangulatát. A dolog népszerűségre az eltelt évtizedekben egyre csak tovább nőtt, és az egyik legnagyobb klasszikussá nemesült a horror és a sci-fi műfajain belül.

A dolog 40 éves jubileumi vetítéseire 2022. június 20-án a Cinema MOM-ban és a Pólus Moziban kerül sor, előbbi helyszínen 18:00-tól, az utóbbin 20:00-tól. 

Forrás: Pannonia Entertainment