A programban megtalálhatók roma holokauszttal kapcsolatos dokumentumfilmek, de központi szerepet kapnak roma bokszolókról készült alkotások is, többek közt a Gettó Balboa, Bogdán Árpád rendező a Magyar Filmdíj legjobb dokumentumfilmnek választott filmje, mely a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt edző és a világbajnoki címre törő, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló kapcsolatát mutatja be.

Bartha Máté Bajnok című dokumentumfilmje egy fiatal roma lányt követ, ahogy élete nagy lehetőségére, egy rangos bokszgálára készül, míg Baranyi Marcsi portréfilmjében egy diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszedző történetét ismerhetjük meg, aki nehéz sorsú gyerekeknek segít.

Az esemény megnyitóján (május 23-án 17:30-kor) fellép a Szilvási Gipsy Folk Band, Balogh Attila András gyermekszínész, Horváth Károly csellóművész, Gulyás Zsuzsi énekes, Balog Janó musical színész és a Romano Glaso együttes. Oláh Norbert képzőművész kiállítását Szegedi Tamás színész, rendező nyitja meg.

Május 26-án, 10:00-19:00 között egyedülálló kezdeményezés jön létre. Az Országos Roma Írótalálkozón mintegy harmincöten vesznek részt, ahol az írók, költők saját alkotásaikon keresztül adják át a cigány irodalom gyöngyszemeit. Olyan írásokat hallhatunk, amelyeket eddig még nem olvashattunk nyomtatásban, hiszen a legtöbb szerzőnek nincs lehetősége arra, hogy műveiket megismerhesse a nagyközönség. Az elhangzó írásokra reflektálva képzőművészek rajzolnak a felolvasás alatt. Az elkészült képeket a találkozó végén meg is lehet vásárolni

A fesztivál részletes programja itt olvasható. 

Forrás: Romani Film Fest / Borítókép: Gettó Balboa