Sopsits Árpád 2016-os filmjének kibővített, epizódokra osztott változatát magyar idő szerint március 17-én, este 10 órakor vetítik a texasi South by Southwest filmfesztiválon. A tavaly augusztusban, a Netflixen debütált magyar gyártású produkció az év legjobb főcím díjáért száll versenybe. A szekcióba az elmúlt évekkel szemben haminc helyett csak tizenöt versenyzőt válogattak be, köztük a női sakkbajnokról szóló A vezércsel című Netflix-sorozatot, a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) című szuperhősfilmet és A visszatérők című sci-fi sorozatot.

A főcímben az alkotók A martfűi rém ikonikus pillanatait idézik meg. „A főcím legfőbb célja hangulatában megalapozni azt a világot, amit Sopsits Árpád rendező és Szabó Gábor operatőr mesterien megteremtettek a sorozatban” - nyilatkozta dr. Takó Sándor kreatív producer. „A másfél perces főcímet több mint egy hónapig készítettük, az eredeti bűnügyi helyszíneken is forgattunk, Martfű városában” – mondta el a főcím rendezője, Derzsy András. A főcím operatőrei Temesi Ádám és Jorgopulos Jannis voltak, zeneszerzője Moldvai Márk.

Az SXSW fesztivál a világjárvány miatt idén első alkalommal online kerül megrendezésre, 2021. március 16-20. között. A magyar produkció jelöltjei, Derzsy András rendező és Takó Sándor a mai napon online közönségtalálkozón is részt vesznek, ahol az érdeklődő fesztivál résztvevők mellett a sajtó munkatársainak kérdéseire fognak válaszolni. A fesztivál nyerteseit március 19-én, pénteken jelentik be, a közönségdíjak átadására pedig március 22-én kerül sor.

A martfűi rém gyártóstúdiói a FocusFox, a Romis Film és a FilmHungary. A sorozat rendezője Sopsits Árpád, operatőre Szabó Gábor. A sorozat producerei Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila és Takó Sándor.

Igazságkeresés 50 év után

Nem először dolgoz fel valós eseményeket és nem először nyúl kemény témához. Sopsits Árpád legújabb filmjében egy több, mint ötven évvel ezelőtt történt sorozatgyilkosságnak néz utána, fikciós alkotásában a valós történet három szereplőjének - a gyikos, az ártatlanul elítélt fiatalember és egy ifjú nyomzó - indítékait tárja fel. A martfűi rém forgatásán jártunk és kifaggattuk az alkotókat.