A Liza, a rókatündér nemzetközi premierje egy évvel ezelőtt volt Portugáliában, a Fantasporto filmfesztiválon, ahol az első magyar filmként nyerte el a fődíjat. Azóta számos másik nemzetközi filmfesztiválra meghívták, ahol már húsz díjjal kitüntették - vagy a szakmai zsűri, vagy a közönség szavazatai alapján. Legutóbb a MÚOSZ - a Magyar Újságírók Országos Szövetsége jutalmazta, a Legjobb Elsőfilm díjával.

A film karrierjét a Filmhun is részletesen végigkövettük, először a forgatáson jártunk még 2012-ben, ahol a történet megszületéséről mesélt nekünk Ujj Mészáros Károly. Az ötlettől a megvalósításig összesen 8 év telt el, a kész forgatókönyvhöz egy egészen részletes storyboard is készült, így a forgatást már egy tökéletesen kivitelezett vizuális tervvel kezdték. A forgatás a Die Hard 5 helyszínéül is szolgáló Raleigh Stúdióban zajlott, sokszor egymással párhuzamosan. A film humoros plakátjának fotózására is ellátogattunk.

Liza, a rókatündér

A februári bemutató előtt egy nagyobb beszélgetésre is sor került a rendezővel, ahol a japán kultúra iránti szeretetéről, a film látványvilágáról és Lizához való kötődéséről mesélt. “Az összes filmemnél célom volt, hogy valamilyen érzelmi hatást tudjak gyakorolni a nézőkre, hogy megérintsem egy kicsit a lelkület. Az első kisfilmem a Gumiember is a szeretetről szólt. Az első nagyjátékfilmemnek is erről kell szólnia. Én hiszek Lizának.” A teljes interjú itt olvasható.

Balsai Mónival, a címszereplő Lizával is elbeszélgettünk még a premier előtt. “Sok közös vonás van köztem és Liza között. Például én is iszonyatosan naiv tudok lenni. Mint egy kis kutya, nagy szeretettel, kíváncsisággal, vakmerőséggel megyek bele dolgokba. Ami nem feltétlenül jó. Ezért, mintha nem is vennének sokszor komolyan. Jó lenne egy kicsit határozottabbnak és keményebbnek lenni.” A bemutató után minket is elbűvölt a rókatündér: kedvesen abszurd történetét, újszerű látványvilágát és fülbemászó zenéjét dicsértük.

A díszbemutatóra is ellátogattunk, ahol az alkotókat kérdeztük kedvenc karaktereikről, a filmben készített borzalmas ételekről, és a valódi rókatündérekről. Liza a bemutató után több mint 120.000 nézőt vonzott a moziba, ezzel a tavalyi év legnézettebb magyar filmje lett.

 Mi is ott voltunk a bemutatón!

Az abszurd romantikus vígjáték külföldi értékesítését a Filmalap nemzetközi részlege végzi. Ujj Mészáros Károly filmjét a helyi moziforgalmazók és tévétársaságok már több mint tíz területre vásárolták meg, köztük Tajvan, a jugoszláv utódállamok, Izrael, Lengyelország, Törökország, Szlovákia, Románia, Észtország valamint Spanyolország forgalmazói. Európán kívül decemberben Japán is műsorra tűzte a filmet. A Liza, a rókatündér február 4-től a cseh mozikban lesz látható az ACFK forgalmazásában.

(forrás: Magyar Filmunió, Filmhu)