Illusztris társaságba keveredett a Rossz versek. Szintén a listán kapott helyett a Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazott francia Portrait of a Lady on Fire, ugyancsak a francia fesztiválon debütált, Ken Loach által rendezett Sorry We Missed You vagy a legutóbbi díjszezon egyik legnagyobb szenzációja, az egy Oscarral kitüntetett A kedvenc. Yorgos Lanthimos kosztümös drámája mellett több olyan filmet is kiválasztott az EFA, melyeket már játszottak a magyar mozik. Versenyben van a román Bánom is én, ha elítél az utókor, a dán Szívek királynője vagy Pedro Almodovár legutóbbi munkája, a Fájdalom és dícsőség. A teljes listát itt találod.

A filmakadémia több mint 3600 főt számláló tagsága szavazatai alapján fog eldőlni, kiket jelölnek a  legjobb európai rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriájábaní; illetve, hogy mi lesz az az öt alkotás, melyek közül ki fog kerülni a legjobb európai film. A jelöltek listáját  november 9-én, a sevillai filmfesztiválon hirdetik ki. A többi kategória (fényképezés, vágás, látványterv stb.) díjazottjairól egy 8 fős zsűri dönt majd. A 32. Európai Filmdíj gáláját december 7-én rendezik meg Berlinben.


Tavaly Szilágyi Zsófia családi drámája, az Egy nap is bejutott a bő keretbe, végül az Európai Filmdíj Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI nevű kategóriájában jutott jelöléshez, amelyet minden évben egy elsőfilmes rendezőnek osztanak ki. Az európai Oscarnak is nevezett díjat 1988-ban alapították, a földrajzi értelemben vett európai országok, valamint Izrael és Palesztina filmjei versenyezhetnek érte. Az elmúlt több mint harminc évben a magyar filmek közül a Testről és lélekről kapta a legtöbb jelölést, szám szerint négyet, Borbély Alexandra pedig meg is nyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést.

A Rossz versek egy keserves szakítás utóéletét dolgozza fel több idősík között ugrálva, a rendezőre jellemző játékos humorral és egyedi látványvilággal. A decemberi bemutató idején kifaggattuk Reisz Gábort a Rossz versek önéletrajzi vonatkozásairól, a sok más témát is érintő podcastet ide kattintva tudod meghallgatni. A film nemzetközi premierje a tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Magyar Filmakadémia tagsága négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban. A Rossz versek-et több mint 50 ezer ember látta a hazai mozikban.

Minden rosszban van valami - kritika a Rossz versek című filmről

Decemberre befutott az év talán legjobban várt bemutatója, a VAN rendezőjének második nagyjátékfilmje. A Rossz versek sok mindenben megidézi hosszú című elődjét, de mégsem lesz belőle VAN 2: bár a történet hasonló alapra épít, annál egy sokkal érettebb, kísérletezőbb film született, aminek minden pillanatából sugárzik, hogy egy összeszokott, jól működő csapat készítette, akiknek a filmezés a mindene, és jó eséllyel mind túlestek már olyan szakításon, ami a földbe döngölte őket.

borítókép: Nagy Katica a Rossz versek című filmben