Mike Goodridge, aki tavaly zsűritag volt a Magyar Filmszemlén, úgy véli, hogy a sajátos hangulatú Kontroll-lal nemzetközi elismerést szerző rendező hollywoodi debütálása megfelelően sikerült a feszes, intenzív Vacancyval, ami valószínűleg jól hoz majd a Sony Pictures konyhájára.

A film 20 millió dollárból készült és messze több benne a feszültség ugyanakkor kevesebb az üresjárat, mint hasonló, piacon lévő társai közül például a Vadidegenben. A kritikus szerint a gyártó Screen Gems korábban is bizonyított sötét tónusú alkotásaival, mint az Underworld vagy a Resident Evil, és úgy véli, az erős nyitás után jövedelmező utóélete lehet a Vacancynak. Ugyanakkor sok függ a nemzetközi forgalmazástól is, és „csak” két közepesen ismert név, Kate Beckinsal és Luke Wilson segít becsalogatni a nézőket a mozikba.

Kaliforniai nyugi

Goodridge kiemeli, hogy Antal Nimród már a Kontroll esetében is klausztofób világot termett a budapesti metró mindennapi helyszínéből, ezúttal is minden feszültséget kihoz egyetlen helyszínéből: az észak-kaliforniai lepusztult és elzárt motelszobából.

A sztorit már sokan ismerhetik a korábbi híradásokból, egy viszonylag fiatal, válófélben lévő házaspár autója lerobban, és az éjszakát kénytelenek egy nem túl bizalomgerjesztő motelben tölteni. Később kiderül, hogy nemcsak szobát, hanem főszerepet is kaptak egy snuff-filmben, egy olyan home-made videóban, amelyben valóban végeznek az áldozatokkal. Megtalálják a motel korábbi lakóinak halálát rögzítő felvételeket, és a falban elrejtett kamerát is.

A Vacancyt a házasságával küszködő pár, az említett Kate Beckinsale és Luke Wilson aprólékos és meggyőző játéka emeli ki a sikoltozós B-kategóriás horrorok közül. Goodridge szerint a rendező annyira ügyesen bánik az akcióval és a feszültséggel, hogy még a történet apróbb hibáit is képes elfedni.

Nem minden főszerep jó szerep

A film alaptörténete akár egy trendi horror is lehet, ennek ellenére mégis egy régimódi küzdelemről van szó, amelyben az értelemé a főszerep, mint például a Párbajban. Ugyanakkor a horror nagymestere, Alfred Hitchcock előtt is tiszteleg néhány utalással a film. A Screen Daily írója kiemeli az operatőr, Andrzej Sekula munkáját is.

Vacancy április 20-án kezd a tengeren túli mozikban, és vasárnap, április 22-én is látható a Titanic fesztiválon, a vetítésre jegyeket lehet nyerni a filmhu-n.