Enyedi filmje egy nagydíjat már haza hozott, az Arany Medvét a Berlináléról, amiről itt adtunk hírt. A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő rendező ugyanezen mustrán a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte. Enyedit ezt követően rendezőként és íróként is meghívták az amerikai filmakadémia tagjai közé (erről itt írtunk). 

Borbély Alexandra, Morcsányi Géza

A Testről és lélekről karrierje azóta töretlenül sikeres: fődíjas lett Sydney-ben, elnyerte a lengyel 46. Lubusi Nyári Filmfesztivál Ezüst Szőlőfürt díját, Łagówban, nyitotta a palicsi fesztivált, ahol aztán közönségdíjat kapott, amire lehet esélye szeptemberben is San Sebastianban, Enyedi pedig Velencében zsűrizik a jövő hónapban. Októberben új munkát is láthatunk tőle, a Terápia harmadik évadát, amiről itt árultunk el részleteket. 

Enyedi Ildikó

Mi az elsők között, Berlinben láttuk a filmnek, ez írtuk kritikánkban: "A nyers valóság és a misztikum keveredése önmagában is izgalmas alap, a film ereje azonban mindenekelőtt az érzelmek fokozásában és az apró gesztusokban rejlik. A gallér igazítása, az elejtett toll, az ujjdobolás, a hátrasimított haj - mind olyan pillanatok, amelyektől a szereplők hús-vér embernek tetszenek. A képek mellett egyenértékűek a neszek és zörejek is: Herbai Máté operatőri munkáját Lukács Péter (Symphony no. 42; LOVE) hangjai keltik életre. A szeretet, az érintés és a társ után való vágyakozás is ezektől a pontosan kidolgozott részletektől válik valódivá, ami után jó érzéssel távozunk a moziból."


A rendezővel beszélgettünk is, arról kérdeztük például, hogyan inspirálta a filmet Nemes Nagy Ágnes Védd meg című verse. "Az én életemben mindig három költő volt a legfontosabb: Arany János, József Attila és Nemes Nagy Ágnes. A mi generációnkból sokaknak Pilinszky János a kedvence, őt is nagyon szeretem, de Nemes Nagy Ágnes mindig nagyon közel állt hozzám. Sok olyan verse van, ami tűpontosan, lényegre látóan és keményen fogalmazza meg azt, ami számomra fontos. Ott van például az Ekhnáton-sorozata, amihez gyakran visszatérek, sokszor megtalálnak a versei. A Védd meg című versét már korábbról ismertem, gyönyörűnek tartom. Nem kifejezetten arról szól, amiről a film, de írás közben egy olyan lelkiállapotban voltam, hogy szíven ütött a közepén lévő négy sor, és ez lett a forgatókönyv fő mottója." (a folytatás itt olvasható).

A Testről és lélekrőlt eddig 75 000-en látták itthon a moziban, az Oscar-nevezés kiválasztásáról pedig itt írtunk.