Az Ezüst Medve díjas Milorad Krstić rendezésében, Ruben Brandt, a gyűjtő címmel készülő animációs mozifilm gyártása, 600 millió forintos támogatást kap. Az egész estés, animációs pszicho-thriller, a világ leghíresebb múzeumaiban őrzött remekművek elrablásáról, és a műkincsrabló banda utáni hajszáról szól. A sikerei csúcsán álló Ruben Brandt pszichoterapeutát rémálmai arra kényszerítik, hogy csapatával 13 festményt elraboljon a világ legnagyobb múzeumából és magángyűjteményéből: Louvre, Tate Gallery, Uffizi, Ermitázs, és a Szépművészeti Múzeum is sorra kerül.  Rubenék napok alatt a világ legkeresettebb rablóivá válnak, a fejükre kitűzött jutalom eléri az 1 milliárd dollárt. A rendőrök mellett fejvadászok és gengszterek elszánt hada is a nyomukba ered. Mike Kowalski washingtoni magándetektívet, a műkincsrablások nemzetközi szakértőjét bízzák meg, hogy kerítse kézre a "Gyűjtőt".

 

A James Bond-filmeket idéző, különleges helyszíneken játszódó pszicho-thriller megálmodója, írója és rendezője Milorad Krstić képzőművész, látványtervező és animációs művész. A Ruben Brandt, a gyűjtő „egy akciódús thriller, egyszersmind időszörfölés a huszadik századi mozi hullámain” - vallja Milorad Krstic, aki a My Baby Left Me című első animációs rövidfilmjével Ezüst Medve díjat nyert 1995-ben a Berlinálén.

A film forgatókönyvét az alkotók korábban a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették, ahogy most a gyártás-előkészítést is. A nagyszabású animációs mozifilm producere Miskolczi Péter, Rockov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy Fehér János. A kontinenseket átívelő hajszákat felvonultató, fantáziadús látványvilágú film a tervek szerint 2018 tavaszán kerülhet a mozikba.

Antal Nimród

13 évvel a Kontroll után, Antal Nimród újra magyar filmet rendez. A „Viszkis”-ként elhíresült bankrabló, Ambrus Attila történetét fikciós elemekkel vegyítő krimi gyártásának előkészítését 10 millió forinttal támogatja a Filmalap. A látványos akciójelenetekben bővelkedő film forgatása május végén kezdődhet és a tervek szerint 2017 tavaszán lesz látható a mozikban. A szereplők névsorát az alkotók később hozzák nyilvánosságra. Az operatőr Szatmári Péter (Liza, a rókatündér, Kincsem), a látványtervező Hujber Balázs (Liza, a rókatündér, A vizsga) lesz.

A Viszkis című film producere a Kontroll-t is jegyző Hutlassa Tamás. Antal Nimród korábbi nyilatkozata szerint a „Viszkis” sztori kiváló lehetőséget ad arra, hogy a Kontroll-hoz hasonlóan a különböző hangnemek és műfajok keveredjenek benne. 

(Forrás: Filmalap)