A világ egyik legrégebbi filmfesztiválján az idén 65 ország és régió 326 filmjét vetítik. A 2018-as szemle egyik fontos témája az ázsiai film népszerűségének növekedése lesz. Nashden Moodley művészeti igazgató úgy fogalmazott: „Arra akarunk rávilágítani, hogy miről is szól ez az esemény: a fesztivál olyan hely, amelyen sok különböző hang jut szóhoz.” Hozzátette: ugyan számos országból érkeznek hozzájuk új filmek, de a legizgalmasabbaknak a gyakran első filmjükkel jelentkező fiatal filmeseket tartja.

Szilágyi Zsófia Egy nap című drámája a versenyprogramban szerepelhet. A film májusban a FIPRESCI legjobb első filmnek járó díját nyerte el a Cannes-i Filmfesztiválon. Kritikánkban többek között ezt írtuk: „Szilágyi Zsófia és társ-forgatókönyvírója, Mán-Várhegyi Réka főhősei attól válnak lenyűgözővé, hogy nincs bennük semmi különös. Szamosi Zsófi, Füredi Leó és kis szerepében Láng Annamária és Hajduk Károly is megszűnnek színésznek lenni, ahogy a gyerekek is egyenrangú félként vesznek részt a filmben. A hibátlan forgatókönyv mellett a színészvezetés az elsőfilmes rendező nagy erénye.”

A június 17-ig tartó fesztiválon legjobbnak választott film alkotója a Sydney Filmdíjjal gazdagodhat, amely mellé 60 ezer ausztrál dolláros (több, mint 12 millió forintos) pénzjutalom jár.