Xie Fei a Pekingi Filmakadémia egykori oktatási rektorhelyettesének, professzorának legutóbbi könyve tavaly jelent meg, amelyben a filmkészítés alapjaiba nyújt betekintést saját életútja és tapasztalatai alapján. Európai útja a Babeș–Bolyai Tudományegyetem meghívása nyomán valósult meg, miután az év elején az UNESCO jóváhagyta az egyetem Pekingi Filmakadémia Filmművészeti és Kulturális Sokszínűség Tanszékéhez benyújtott pályázatát.

Európai körútjának magyar állomásai az Imázsia Kínai Filmnapok keretében valósulnak meg, ezek közül elsőként az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székházába, a Hild-villába látogatott május 22-én, ahol zárt szakmai közönségnek a Fekete Paripa című kínai játékfilm vetítésével egybekötött műhelybeszélgetést tartott. Kitért arra, hogy Kínában vetítették a Lúdas Matyi, A selejt bosszúja, A bűvös szék, a Körhinta, a Liliomfi és a Hannibál tanár úr című filmeket és a közönség meglehetősen jó értékeléseket adott ezekre a magyar alkotásokra. Mint mondta, a Lúdas Matyi mellett 2016-os komment, A selejt bosszújánál pedig 2023. április 18-i bejegyzés is olvasható.

Kínában a művészfilmek kedvelői körében különösen ismert két magyar rendező: Jancsó Miklós és Tarr Béla. Xie Fei hozzátette, Kína nyitott a magyar filmesekkel való együttműködésre, Tarr Béla például számos filmfesztivállal működött együtt, és a BFA vendége is volt. Kitért a Fekete paripa című film forgatásának részleteire, amelyet egy 1980-as évekbeli regényből adaptáltak, és filmre rögzítették. 

Az alkotásban látható női szereplők nem tudják megváltoztatni az időt és a körülményeket, amelyekbe beleszülettek – ugyanez igaz mindannyiunkra, a körülményekből kiindulva igyekeznünk kell a maximumot kihozni sorsunkból és megtalálni a saját utunkat. A Fekete Paripa 1995-ben a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját.

A filmvetítést követő műhelybeszélgetés résztvevői voltak Xie Fei filmrendező, Kollarik Tamás filmes szakember, Takó Sándor, az MMA művészeti ösztöndíjasa, a beszélgetés moderátora, valamint Váradi Viktória, Xie Fei tanítványa, a Károli Gáspár Református Egyetem Kínai Tanszékének adjunktusa.

Xie Fei az egy hónapos utazása során Magyarország után Romániába, Bulgáriába, Görögországba és Németországba látogat. Az utazás – amelynek szervezője az Imázsia Nonprofit Kft. – célja, hogy a művészfilmeken keresztül megvalósuljon a nemzetek közötti kulturális kommunikáció.