A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségét (FIAF) a Cinémathèque française, az amerikai Museum of Modern Art, a British Film Institute és a német filmarchívum alapította meg 1938-ban Párizsban. A nemzeti filmarchívumokat és a filmörökséggel foglalkozó egyéb szakmai szervezeteket magába foglaló szövetség irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a film megőrzésével, felújításával és a közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.

Ráduly György (jobb szélen) a Filmarchívumok Nemzetközi Kongresszusán (jobb szélen) (fotó: Carin Roth)

Tartalmi, gyűjteményezési és technikai kérdésekkel egyaránt foglalkozik, így elsőként hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes nitrofilmanyagok átmentésének szükségességére, a filmállomány szakszerű tárolásának fontosságára, a régi filmek vetítésének szabályozásának fontosságára. Szerzői jogi kérdésekkel, technikai szakemberek képzésével, a digitalizáció által felvetett problémák megoldásával is foglalkozik.

A FIAF-nak napjainkban 77 országból 150 tagszervezete van. A Magyar Nemzeti Filmarchívum már megalakulásától, 1957-től tagja a szervezetnek, és 1961-ben már adott otthont FIAF kongresszusnak. A francia filmpionír, George Méliès 100. születésnapja alkalmából a budapesti kongresszus a centenárium jegyében zajlott és az eseményre hazánkba látogatott a filmrendező lánya és unokája is.

Forrás: Filmalap / Borítókép: Filmarchívum