Spielberg szerint annak ellenére, hogy a hollywoodi szuperprodukciók tömegeket vonzanak, a független filmgyártás "soha nem örvendett még ilyen jó egészségnek". Mégpedig azért, mert "az embereknek elegük van abból, hogy mindig ugyanazokat a történeteket mesélik el nekik".

cannes spielberg2 500


A háromszoros Oscar-díjas alkotó elárulta, hogy minden hétvégén átlagosan 4-6 filmet néz meg. "Behozom, amit hét közben elmulasztok a munka miatt. Ezért már nagyon várom, hogy napi két filmet láthassak Cannes-ban".

Spielberg jobban szereti "a celluloidszalagra készült film tisztaságát, azt a fajta vizuális vibrálást, amit a digitális forma nem tud visszaadni". "A különbség körülbelül ugyanaz, mint egy olajfestmény és egy vízfestmény között: ami igazán számít, az a művész ecsetkezelése, a témája, a filozófiája, a tehetsége" - tette hozzá.

A 3D-technika szerinte egyébként nem több, mint egy újabb eszköz, s úgy érzi nem volt igaza, amikor néhány évvel ezelőtt digitalizálta az E.T.-t, mert azzal "belenyúlt egy már létező műbe". "Soha többé nem csinálok ilyet" - tette hozzá.

cannes spielberg ET 500


Egyébként Spielberg az E.T.-vel kapott először meghívást 1982-ben Cannes-ba. "Senki nem gondolta, hogy ennek a filmnek sikere lehet. A stúdió egy kis művészfilmként kezelte" - emlékezett vissza a rendező. Elmondta azt is, hogy soha nem hagy ott a felénél egy filmet, és utálja, amikor az emberek filmnézés közben SMS-eznek a moziban.

A cannes-i filmfesztivált május 15. és 26. között rendezik meg. A szervezők kedden este bejelentették, hogy a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díj zsűrijének elnöke Agnes Varda lesz. A 84 éves francia művész az egyetlen nő a francia új hullám rendezői között. Az általa vezetett zsűri a fesztivál különböző programjaiban bemutatandó, összesen 23 elsőfilmből fogja kiválasztani a legjobbat.