Nicole Kidman főszereplésével készült alkotások már többször szerepeltek a cannes-i fesztivál programjában: 2001-ben a Moulin Rouge-ban, 2003-ban Lars von Trier Amerika-trilógiájának Dogville - A menedék című részében, tavaly pedig Az újságos fiú (The Paperboy) című thrillerben nyújtott alakításáért ünnepelte az ausztrál filmszínésznőt a Croisette. Ezúttal a zsűriben fog helyet foglalni.

cannes spielberg 500


Daniel Auteuil francia színész-rendező 1996-ban az És a nyolcadik napon című filmben nyújtott játékáért elnyerte a legjobb férfi alakítás díját Cannes-ban, a francia Oscar-díjat, a Césart kétszer is megkapta, Michael Haneke Rejtély című filmjéért pedig az Európai Filmdíjjal jutalmazták.

Christoph Waltz osztrák színész Quentin Tarantinónak köszönheti világhírét: a Cannes-ban bemutatott Becstelen Brigantyk és a Django elszabadul címűfilmekben nyújtott alakításáért is Oscar-díjjal jutalmazta az amerikai filmakadémia. 

cannes kidman2012 500
Nicole Kidman a tavalyi fesztiválon


A kétszeres Oscar-díjas Ang Lee tajvani rendező világhírét 2000-ben a Tigris és sárkány című filmjének cannes-i bemutatója alapozta meg.

Cristian Mungiu román rendező neve is egyértelműen Cannes-hoz kötődik: 2007-ben a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című első filmjével elnyerte a fődíjat, az Arany Pálmát. A Dombokon túl pedig tavaly a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját is megkapta. 

Cannes ChristophWaltz2009 500
Christoph Waltz 2009-ben Cannes-ban a legjobb férfi alakítás díját nyerte el a Becstelen brigantyk-ért


Vidya Balan indiai filmszínésznő Bollywood egyik legnagyobb sztárja. Személyében Cannes a százéves indiai filmművészet előtt tiszteleg, amely a fesztivál idei díszvendége.

Lynne Ramsay brit rendező 1999-ben Cannes-ban mutatta be első játékfilmjét, a Patkányfogót, 2002-ben az Ellopott siker című alkotással tért vissza, idén pedig Swimmer című rövidfilmjét a Rendezők kéthete programjában mutatják be.

Kavasze Naomi japán rendezőnő 1997-ben elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamerát Moe no suzaku című alkotásával, tíz évvel később pedig Siratóerdő című filmjéért megkapta a zsűri Nagydíját. 

Cannes mungiu2012 500
Cristian Mungiu 2012-ben Cannes-ban a díjjal


A Magyar Filmunió szerdán közölte, hogy Taschler Andrea, Hajdu Szabolcs és Pater Sparrow készülő filmjeinek producere vesz részt a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban, további 28 tehetséges pályakezdő európai producer társaságában.

A rendezvényre 2001 óta kapnak meghívást fiatal magyar producerek. Eddig többek között Bereczki Csaba, Angelusz Iván, Petrányi Viktória, Pusztai Ferenc, Sipos Gábor, Csáky Attila és Stalter Judit volt a nemzetközi szakmai fórum magyar résztvevője. Taschler Andrea cannes-i részvételét a Magyar Nemzeti Filmalap támogatja.