Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut - Hölgyeim és Uraim!) legutóbbi, Szabadesés című alkotása a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikert ért el (Olvasd el interjúnkat a rendzővel!), elnyerve a zsűri különdíját, a legjobb rendezés díját, valamint az Europa Cinemas Label díját is. A nagysikerű keddi díszbemutató után csütörtöktől a Vertigo Média forgalmazásában országszerte mozikba kerülő alkotás a KMH Film és a POPFILM gyártásában, nemzetközi koprodukciós partnerek bevonásával készült. (Olvasd el forgatási riportunkat!)

Aki a Szabadesésre jegyet vált, mindjárt két alkotást tekinthet meg: Tóth Luca animációs filmrendezőnek A kíváncsiság kora című rövidfilmje Pálfi alkotásának kísérőfilmjeként megy a mozikban. Tóth Luca Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett BA diplomája után a londoni Royal College of Art mesterszakán tanult tovább. Diplomafilmje, A kíváncsiság kora (The Age of Curious) idén a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján Annecy-ban különdíjban részesült. (Olvasd el kritikánkat!)



Nézd meg a film előzetesét!

A Szabadesés a Karlovy Vary siker után az október 9-én kezdődő jubileumi 50. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel. Észak-Amerika legrégebbi versenyfesztiválján az alkotás 15 másik filmmel rivalizál a legjobb filmnek járó Arany Hugo-díjért.

Az alkotás emellett az október 8-án kezdődő 58. Londoni Nemzetközi Filmfesztiválra is meghívást kapott. A fesztivál Pálfit Magyarország legeredetibb és megosztóbb rendezőjeként aposztrofálta. Londonban október 9-én és 11-én vetítik a Szabadesést a Nevetés (Laugh) szekcióban, és a 9-i vetítésre máris elfogytak a jegyek.

A rendező a fesztiválok mellett magyar közönségtalálkozókon is részt vesz: szeptember 29-én Kecskeméten, október 1-jén Debrecenben, 3-án pedig Szentendrén tehetik fel a kérdéseiket a nézők a vetítést követően a rendezőnek, valamint Pusztai Ferenc producernek.