Jeremy Thomas producer projektje a Billy Wilder & Me (Billy Wilder és én) címet viseli, a főszereplője pedig Christoph Waltz lesz - írta meg a Variety.

Thomas egy kultikus dráma, a Karambol (1996) és Jim Jarmusch vámpírfilmje, a Halhatatlan szeretők (2013) producere is volt, legutóbbi munkája, Jerzy Skolimowski EO (2022) című filmje pedig az idei cannes-i filmfesztiválon nyerte el a zsűri díját. Wilder szerepét  az utóbbi évek Tarantino-filmjei nyomán igazi nemzetközi sztárrá vált Christoph Waltz, osztrák színész alakítja majd. „Billy Wilder azt mondta: »Kell, hogy legyen egy álmod, hogy reggelente fel tudj kelni.« Egy Stephen Frears-film Christopher Hampton forgatókönyvéből, amelynek producere Jeremy Thomas, az már olyasvalami, amiért érdemes felkelni” – nyilatkozta a színész. 

Billy Wilder, Gloria Swanson és Cecil B. DeMille Az alkony sugárút forgatásán

A film irodalmi alapja Jonathan Coe Mr. Wilder & Me című könyve, melyet Christopher Hampton, a Vágy és vezeklés (2006) és Az apa (2020) forgatókönyvírója adaptál filmre. A kétszeres Oscar-díjas Hampton így emlékezett a Billy Wilderrel való találkozására: „A nyolcvanas évek elején, Los Angelesben történt első találkozásunktól kezdve Billy Wilder mindig is rendkívül kedves és bátorító volt velem. Jonathan Coe csodálatos regénye tökéletes lehetőséget nyújtott arra, hogy kifejezzem hálámat és csodálatomat a filmtörténet egyik vitathatatlan óriása iránt.

A Billy Wilder & Me részben coming-of-age történetnek, részben a rendező életéről szóló portrénak ígérkezik, cselekménye 1977 nyarán, a Fedora című film forgatásán indul egy görög szigeten. A stábhoz egy fiatal nő csatlakozik, aki Billy Wildernek és forgatókönyvírójának, Iz Diamondnak kezd el dolgozni. Később a forgatás során követi a rendezőt Németországba, ahol a rendező kénytelen szembenézni múltjával. 

Billy Wilder, Jack Lemmon és Shirley MacLaine A legénylakás forgatásán

Rendezőnek Stephen Frearst kérték fel, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veszedelmes viszonyok (1988) vagy A királynő (2006). Arról, hogy a történetben mi fogta meg leginkább, úgy fogalmazott: „Európa és Hollywood. Hollywood és Európa. A filmművészet legérdekesebb dilemmája.” 

Billy Wilder életét is meghatározta ez a kettősség, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia egy kisvárosában született 1906-ban, lengyel zsidó családa, majd Bécsben és Berlinben is eltöltött néhány évet. Hitler hatalomra jutása miatt először Párizsba, majd Hollywoodba költözött. Innentől kezdve élete végéig az Egyesült Államokban élt és dolgozott, olyan, mára klasszikussá vált filmeken, mint Az alkony sugárút (1950), a Van, aki forrón szereti (1959) vagy A legénylakás (1960).

A forgatás 2023 tavaszán kezdődik Görögországban, Münchenben és Párizsban. Christoph Waltz ígéretes főszerepe mellett a további szereposztásra, illetve a történet részleteire még várnunk kell.