A két fesztivál közti eddigi közös művészeti együttműködések nagyon sok fiatal vizuális alkotóművésznek adtak lehetőséget arra, hogy ismerkedjenek különleges formákkal, olyan gyakorlatokkal, melyek kreatív kihívások elé állították őket.

A program két szakmai eseménnyel veszi kezdetét, elsőként 2023. márciusában Nicosiában, majd 2023. májusában Budaörsön. Nicosia-ban március 31-én és április 1-én a közönségnek lehetősége lesz arra, hogy olyan kortárs és klasszikus alkotók válogatott műveiből álló programot tekintsen meg, akik a kollázs technikával dolgoztak. A program kurátora Orosz Anna Ida, a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmtörténésze, a programot pedig Patrovits Tamás animációs filmrendező, Primanima Fesztivál igazgatója vezeti be a ciprusi közönségnek. A Hambis Városi Grafikai Múzeum mindeközben helyet ad Patrovits Tamás eredeti filmkollázs munkáiból rendezett kiállításának is. A nicosiai hétvégére továbbá a 10. Primanima fesztiválon bemutatott gyerekfilmekből a Primanima programkurátorai által válogatott PrimaKids Best of filmprogram is utazik a legkisebbeknek.

 

A második találkozónak a budaörsi BABtér (Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér) ad helyet 2023 májusában, ahol a nicosiai rendezvényhez hasonlóan májusban mesterkurzusok, kiállítások, vetítések és workshopok kapnak teret. Készülnek egy kísérleti hang és zenei műhellyel, melyben ciprusi és magyarországi zenészek közreműködésével zenei etűdök készülnek majd. A zenészek által komponált anyag később inspirációként szolgál a jövőben pályázó fiatal vizuális művészek számára a gyakorlati workshopokon.  

A tavaszi eseményeket követően nyílik lehetőség pályázni a kísérleti workshopokon való részvételre. A programban fiatal, vizuális művészetekkel foglalkozó művészek és diákok vehetnek részt Magyarországról és Ciprusról. A gyakorlati programokra eszerint nem csak az animáció területéről érkező alkotók pályázhatnak. A beérkezett pályázatok alapján mindkét országból 5-5 résztvevőt választ ki a fesztiválok szakmai csapata, akik több napos animációs workshopokon vehetnek részt. Az egyikre Cipruson, Salamiou faluban kerül sor a 22. Countryside Animafest Cyprus keretében 2023 augusztusában, a másikra pedig Budaörson a 11. Primanima fesztiválon. Az elkészült munkákat mindkét fesztiválon bemutatják.  

A pályázással kapcsolatos információk és határidők hamarosan elérhetőek lesznek.