Erősen kezdődik a hét, a Duna World szokásos matinéja ugyanis ezúttal nem egy honi tévéfilm, hanem egy moziklasszikus, az 1972-es Fotográfia Zolnay Pál rendezésében, Ragályi Elemérrel az operatőri poszton. Nemrég az Örökmozgó is levetítette 35 mm-es kópiáról, aminek kapcsán azt írtuk róla, hogy „a vidéket járó fényképész és retusőr története főhajtás a szociofotózás és -filmezés gyakorlata előtt.” A kedd délelőtti retrospektív ugyanezen a csatornán viszont már egy tévéfilm. Az 1975-ös Kék rénszarvasok szinopszisa a port.hu-n: „Aljonka és a szovjet hadsereg főhadnagya, Kraszcov egy németek által megszállt ukrajnai kis faluban találkoznak. Néhány óra alatt lángol fel az a szerelem, amely Aljonka további életét eldönti. A szerelmesek megfogadják, hogy várnak egymásra és a háború után találkoznak. Aljonka is végig harcolja a háborút, mesterlövész lesz, kitüntetéseket kap és reménykedve, kitartóan keresi szerelmét. Ezt teszi a háború utáni években is, miközben magányosan él, elutasítja a hódolókat és kérőket, mert hisz a viszontlátásban. A véletlen ezt lehetővé is teszi, de a szerelem vajon elég erős, hogy kibírjon ennyi időt?”

 

Zolnay Pál: Fotográfia

Szerdán már bőségesebb a kínálat: a szokásos délelőtti Duna World műsor (II. József császár) mellett a Dunán este 21:25-től látható a Malom a pokolban, Maár Gyula klasszikusa Moldova György regényéből, Garas Dezsővel az egyik főszerepben. A szinopszisa a port.hu-n így szól: „1950. Budapest. Ülésezik az egyetemi bizottság, melynek most az a feladata, hogy eldöntse, kik lesznek a Szovjetunióban ösztöndíjasok. Az egyik legesélyesebb Flandera János, akinek keserves gyermekkora, a fasiszták ellen tanúsított magatartása és nem utolsó sorban az ifjúsági mozgalomban végzett munkája indokolja a helyzetét. Ám egy névtelen levél összetöri minden birodalmát…” A Duna ezzel még nem végzett szerdán: a Malom a pokolban után sugározzák a Hét perc a mennyországban című izraeli-francia-magyar filmet. A 2008-as koprodukció magyarországi moziforgalmazásba is került, szinopszisa a Mozinet sajtóanyagában a következő: „Galia (Reymond Amsalem) és Oren (Nadav Netz) egy reggelen buszra szállnak Jeruzsálemben. A járművet öngyilkos merénylő robbantja fel. Galia súlyos égési sérüléseket szenved, Oren pedig kómába esik. A történetbe egy évvel később, Oren halálakor kapcsolódunk be. Az események feldolgozását megnehezíti Galia amnéziája, azonban egy levélben érkező nyaklánc, és egy idegen férfi felbukkanása segítik az emlékek mozaikjainak összerakását. A nőnek nem csupán szerelme elvesztését és maradandó fizikai sérüléseit kell feldolgoznia, hanem a túlélők bűntudatával is meg kell küzdenie.”

 

Csütörtökön a szokásos matiné (A nagy ékszerész) után este a Dunán látható Mundruczó Kornél Delta című filmje. Az idei kolozsvári TIFF-en megtudtuk, hogy Mundruczó a világhírű román újhullám elindítójaként számon tartott Cristi Puiu kedvenc magyar rendezője (beszámolóink itt olvashatóak a fesztiválról).  Mint azt Puiunak is elmeséltük, Mundruczó újra forgat, a Felesleges ember című készülő filmjének felvételeiről fotógalériát és riportot is készítettünk. Ezúttal nem csak pénteken látható retrospektív matiné (A zöldköves gyűrű), de szombaton is: A leányvári boszorkány Gertler Viktor vígjátéka a Dunán Csortos Gyula főszereplésével. A vasárnapi felhozatal már erősebb a hétvége viszonylatában: a szintén a Dunán sugárzott Toprini nász Andre De Toth, azaz Tóth Endre, egy Hollywoodba elszármazott direktorunk filmje. Ő remake-elte a Michael Curtiz-, azaz Kertész Mihály-féle A viaszbabák házát, amiről itt írtunk. A hetet vasárnap este a Pál Adrienn zárja, aminek rendezőjével, Kocsis Ágnessel interjúztunk is a cannes-i beválogatás idején.  A direktor így fogalmazta meg ars poeticáját: „Az átlagosnak, érdektelennek tűnő dolgokban szeretem felfedezni az érdekest, különlegest. Mindenki számára fontos és érdekes problémákról szeretnék beszélni – a Friss levegő-ben a kamaszkor, a felnövés volt a központi kérdés, a Pál Adrienn-ben pedig az emlékezet relatív, szubjektív működése, illetve a mások általi elfogadás, hogy mások hogy látnak minket, mi hogy látjuk magunk. ”

HÉTFŐ  

Fotográfia, Duna World, 11:30  

KEDD  

Kék rénszarvasok, Duna World, 11:15  

SZERDA  

II. József császár, Duna World, 11:30

Malom a pokolban, Duna, 21:25

Hét perc a mennyországban, Duna, 23:40  

CSÜTÖRTÖK  

A nagy ékszerész, Duna World, 11:40

Delta, Duna, 22:05  

PÉNTEK  

A zöldköves gyűrű, Duna World, 11:35  

SZOMBAT  

A leányvári boszorkány, Duna, 15:35  

VASÁRNAP  

Toprini nász, Duna, 15:40  

Pál Adrienn, m2, 21:05