Ami nem más, mint a Magasiskola, Gaál István rendezése, ami az Eper és vér című amerikai filmmel megosztva a zsűri díját nyerte el 1970-ben. A port.hu leírása szerint a film “Mészöly Miklós azonos című kisregényének filmváltozata, parabolafilm, amely egy speciális kis közösség belső rendjét tárja fel. A pusztai solymásztelepre, ahol a kártékony madarakat pusztító vadász-sólymok idomításával foglalkozik néhány ember, egy napon fiatal mezőgazdász érkezik nyári gyakorlatra. Gábort először magával ragadja a különleges élet és a különleges emberek. Lilik, a telep-vezető munkája megszállottja, Teréz, az egyetlen nő, vonzó és kiismerhetetlen. De hamar kitűnik e kis világ kegyetlensége, deformáltsága, az élet egy hamis elképzelés erőszakos uralma alatt, amelyet Lilik képvisel. Ez a világ akkor válik igazán elviselhetetlenné, amikor lehetetlenné teszi Gábor születő szerelmét Teréz iránt. Gábor elmegy, mielőtt végképp elveszítené önmagát.”

Ami a Duna World további retró tévéfilmes matinéit illeti, kedden a Lincoln Ábrahám álmai érkezik Geszti Péter, Haumann Péter és Gálvölgyi János főszereplésével, szerdán és csütörtökön az Az aranykesztyű lovagjai Keleti Mártontól két részben, pénteken az Ingyenélők Hajdufy Miklóstól, szombaton pedig az Ez történt Budapesten Hamza D. Ákos dirigálásában. Szerda este viszont mozifilmet sugároznak a Dunán: ez a Herskó János írta-rendezte Párbeszéd, Sinkovits Imrével és Törőcsik Marival. A port.hu szerint erről szól: “A koncentrációs tábort túlélő Barna Judit és az 1945 előtt illegális pártmunkát végző Horváth László a felszabadulás után ismeri meg egymást. Hamarosan összeházasodnak. A személyi kultusz eseményei az ő életükbe is beleszólnak. László hamis vád alapján börtönbe kerül, a magára maradt Judit elbizonytalanodik, bár igyekszik mind munkájában, mind magánéletében helytállni. Felújítja kapcsolatát diákkori szerelmével, Sándorral. Négy év elteltével László kiszabadul, rehabilitálják. Nehezen találják meg a régi közös hangot. Az 56-os események után ismét találkoznak és hosszú párbeszédben próbálják tisztázni kapcsolatukat.”

 

Csütörtökön pedig szintén a Duna adja a Szomorú vasárnapot, ami egy magyar-német koprodukció, Marozsán Erikával a főszerepben. Ez az 1999-es film is Budapesten játszódik a II. világháború környékén, érdekes double feature-t alkot a Párbeszéddel. Az imdb.com logline-ja magyarul így szól: három férfi szerelmes egy gyönyörű pincérnőbe, az értelmiségi étteremtulaj, egy rejtélyes zenész és egy szeszélyes üzletember. Szombaton a TV2 ad egy rövidfilmet, a Wellness-t Szabó Virágtól, vasárnap pedig az m2 kínál kisjátékfilmet, a Donkey Xote-t Bánovits Ottótól s Kovács Lajossal. Persze nagyjátékfilmekben sem lesz hiány: szombaton délután a Duna az Özvegy menyasszonyok adja Gertler Viktortól, Garas Dezsővel. Vasárnap az m2 matinéja egy vadiúj tévés gyerekfilm, A szomorú kacagány, a Dunán délután pedig a Katyit adják 1942-ből,  Tolnay Klári főszereplésével.

Hétfő

Magasiskola, Duna World, 11:30

Kedd

Lincoln Ábrahám álmai

Duna World, 11:40

Szerda

Az aranykesztyű lovagjai 1. rész, Duna World, 11:20

Párbeszéd, Duna, 21:30

Csütörtök

Az aranykesztyű lovagjai 2. rész, Duna World, 11:30

Szomorú vasárnap, Duna,  23:05

Péntek

Ingyenélők, Duna World, 11:35

Szombat

Ez történt Budapesten, Duna World, 11:30

Wellness, TV2, 13:20

Özvegy menyasszonyok, Duna, 15:40

Vasárnap

A szomorú kacagány, m2, 12:20

Katyi, Duna, 14:45

Donkey Xote, m2, 23:05