46 ország részvételével rendezik meg Európa legpatinásabb filmfesztiváljainak egyikét június 15-26. között „Skócia fővárosában”, Edinburgh-ban. A 161 új filmalkotást felvonultató nagyszabású fesztiválon tartják a JutalomJáték (The Carer) című Filmalapos támogatással készült magyar-brit koprodukció európai premierjét Edelényi János rendező és a főszereplők részvételével.

Az Angliában forgatott film főszereplője az Emmy-díjas és Golden Globe-díjra jelölt Brian Cox és Coco König pályakezdő magyar-osztrák származású színésznő. A JutalomJáték egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt sztárszínész Sir Michael Gifford találkozásának megindító története. Dorottya álma, hogy a Királyi Színiakadémiára felvételt nyerjen, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja majd a betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára…

A kiemelkedő színházi munkássága (Royal Shakespeare Company), számos mozifilm (Az embervadász, Mocskos zsaruk, X-Men 2) és Emmy-díjjal jutalmazott tévéfilm szerepe (Nürnberg) által világhírű Brian Cox mellett, Emilia Fox (A zongorista, A néma szemtanú), Anna Chancellor (Majd újra lesz nyár) és Lukáts Andor is szerepel Edelényi János filmjében.

A JutalomJáték világpremierje az év elején nagy siker volt Amerikában a Palm Springs-i nemzetközi filmfesztiválon, ahol a fesztivál legjobb filmjei (Best of the Fest) közé választották. A premier kapcsán a Hollywood Reporter című mértékadó amerikai szaklap elismerő kritikát közölt a filmről. Aminek vezető producere Berger József (Mythberg Films), operatőre Máthé Tibor, zeneszerzője Pacsay Attila. A forgatókönyvet Edelényi, Gilbert Adair, az Álmodozók című Bernardo Bertolucci-film írója és Tom Kinninmont közösen jegyzi. Az alkotást a magyar mozik közönsége október végétől láthatja az A Company Hungary forgalmazásában.

JutalomJáték (feliratos előzetes) from Mythberg Films on Vimeo.

Az Edinburgh-i filmfesztiválon további magyar vonatkozású produkciók és koprodukciók is műsoron lesznek. A rangos fesztivál programját gazdagítja Dragomán György A fehér király (2005) című művéből Magyarországon forgatott brit filmadaptáció (rendező: Alex Helfrecht - Jörg Tittel) világpremierje. A  magyar részvétellel és Filmalap támogatással készült nagyszabású norvég történelmi filmet, Az utolsó király-t (The Last King, rendező: Nils Gaup), valamint a Pernilla August rendezésében svéd-dán-norvég koprodukcióban Magyarországon is forgatott A Serious Game című alkotást is Edinburgh-ban láthatja először a brit közönség. Mindhárom film magyarországi partnere a Proton Cinema volt. Juszt Balázs első játékfilmjének, a The Man Who Was Thursday című magyar-olasz thrillernek, továbbá a magyar Filmteam (Liza, a rókatündér, Overdose, Fekete kefe) koprodukciójában Robert Pattinson szereplésével készült, Magyarországon forgatott The Childhood of a Leader (rendező: Brady Corbet) című történelmi drámának is Edinburgh-ban lesz a brit premierje.