A gyémánt út pora című kisfilm valós történetet dolgoz fel. Vámos Zoltán rendező (Parázs a szívnek) orvosi tapasztalataiból merítette a témát, amely évekkel ezelőtt történt meg vele a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában.

Meseautóban színezüst erdők során. Repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán. Repülünk a mesék kocsiján"- szólal meg a régi, örökzöld sláger szinte egyszerre a súlyosan demens és beteg Vilma néni és az állapota kezelésének mikéntjére konzultációra hívott Péter doktor lelkében. Ez a közös dallam és szöveg egészen különös kapcsolatot teremt kettőjük között, ami messze túlmutat egy beteg és egy orvos közötti viszony bevett lehetőségein.

A film megmutatja, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl milyen más módokon lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Földön jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban.

A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet, ennek az állapotnak kezelésére, elfogadására, érzékenyítésére készült Vámos Zoltán filmje. A kisjátékfilmben Koltai Róbert, Törőcsik Franciska mellett Vári Éva, Orosz Ákos, Elek Ferenc és Rainer-Micsinyei Nóra szerepelnek. A független film egyes jeleneteit a szentendrei Skanzenben forgatták.

A gyémánt út pora ezen az oldalon kölcsönözhető.

Forrás: Szeretlek Magyarország / A gyémánt út pora oldala