A Magyar Copperfield szerzője, a Libri irodalmi-díjas Bereményi Géza íróként és filmkészítőként is több generáció életérzését összegző művek szerzője. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, később a filmrendezéseivel. A róla készült portréfilmben Tóth Barnabás rendező (Akik maradtak, Susotázs, Újratervezés) kíséri és kérdezi heteken át Bereményit, nemcsak úgy, mint fiatalabb rendező-kolléga, hanem úgy is, mint egykori gyerekszínész, aki 35 éve a gyerek Bereményit alakította az Eldorádóban.

A film sok zenével, sok filmrészlettel, sok játékos elemmel és sok baráttal (Bagó Bertalan, Can Togay, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor) rajzolja meg Bereményi portréját.

A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, melyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel (Budapest ostroma, ’56-os harcok, balatoni hippik) és kultikus játékfilmek (Eldorádó, Megáll az idő, Csapd le csacsi, Made in Hungária) jeleneteivel. Ez nem pusztán formai játék, hanem a szöveg és a kép, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítése, ami Bereményi munkásságát, szemléletét is illusztrálja.

 

Bereményi kalapja a szerző önéletrajzi ihletésű, Cseh Tamás által előadott dalai köré szerveződik, ezek alapján bemutatva életének egy-egy fontos állomását. “Azt akartuk, hogy Cseh Tamás-dalokból viszonylag több kerüljön be a filmbe, mert azok a dalszövegek is Bereményiről szólnak, miközben meghatározó generációs élménnyé váltak.”  mondta a Filmhunak Papp Gábor Zsigmond, amikor riportot készítettünk a forgatásról.

Amikor nagy nehezen belementem, hogy forgassunk rólam egy filmet, fogalmam sem volt, hogy mire mondok igent." – emlékezett vissza Bereményi Géza. "Azt találtam ki, hogy én színész vagyok, csinálom, amit mondanak: beszélgetek Tóth Barnával, meg majd Járai Márkkal is összehozunk valamit. Nagy élmény volt, jó fárasztó, de szerettem. Amikor megmutatták a félkész változatot, tényleg tetszett, várom, hogy újra megnézhessem és hogy mások is lássák.

Papp Gábor Zsigmond és Bereményi Géza

Papp Gábor Zsigmond rendező így idézte fel a forgatást: „A forgatás első napjaiban volt egy kis szemérmesség és távolságtartás Gézában. A jég akkor tört meg, amikor az Illegalitásban című szám klipjében egy kommunista kádert kellett alakítania, akkor teljesen felvillanyozódott. Amikor pedig Járai Márkkal – a Halott Pénz énekes-gitárosával – dalt komponáltak Bereményi konyhájában, akkor konkrétan belecsöppentünk a varázslatba: láttuk, hallottuk, ahogy megszületik egy Bereményi-dal, pont úgy, mint ötven évvel ezelőtt, Cseh Tamással.

Bereményi kalapja rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk. A dokumentumfilmet 2022 szeptemberében kerül műsorra.

Helyszín: Várkert Bazár, Szárazárok színpad

Időpont: augusztus 10., szerda

Kapunyitás: 19:00

Beszélgetés kezdete: 20:00

A vetítés kezdete: 21:00

Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Esőnap: 2022. augusztus 17.

Jegyek válthatók a Várkert Bazár oldalán.

Facebook esemény