A Boszporusz Filmfesztivál díjkiosztóján Román Katalin megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Hat hét főszerepéért. Katalin egy rendkívül erős mezőnyben tudott nyerni, a zsűri pedig kiemelte, hogy alakítása fizikai és érzelmi síkon is kiemelkedő volt. A színésznő nem volt jelen, ezért a díjat a film rendezője, Szakonyi Noémi Veronika vette át. 

A Hat hetet a miskolci CineFesten is nagy sikerrel mutatták be, a fesztivál nagydíját is kiérdemelte. Szakonyi filmje azt az érzékeny, szülés utáni hat hetes időszakot követi végig, amin a babáját örökbeadó fiatal anya keresztülmegy. 

Az alkotók sokáig keresték a szerepre alkalmas fiatal lányt, rengeteg profi és amatőr színészt megnéztek, mire megtalálták Román Katalint, aki előtte ugyan még nem játszott filmben, a színjátszásban viszont már volt gyakorlata Földessy Margit színi tanodájában. A fiatal lány kevés színészi tapasztalattal, de annál lelkesebben vágott bele a szerep elsajátításába, amely fizikailag és érzelmileg is nagy kihívás volt. Ahogy egy korábbi cikkünkben idéztük, terhes anyáknak szánt szülésfelkészítőre is járt, de felkészülésként sok videót és filmet is nézett: „Youtube-on is rengeteg szülést néztem, a Pieces of a Woman-t is akkoriban láttam, és anyukámat is kérdeztem, hogy neki milyen élmény volt, milyen fájdalmai voltak, hogyan vett levegőt szülés közben. Noémiék szerették volna, ha egy kicsit visszafojtottan csinálom végig, ebben próbáltam balanszt találni.”

Enyedi Ildikó és Szakonyi Noémi Isztambulban, Román Katalin a díjjal

A másik nagy kihívás a pingpong volt, hiszen Zsófi a film története szerint profi játékos. Katalinnak ezért intenzív pingpong edzésbe kellett kezdenie: „Két hónapig gyakoroltam, három külön edzőhöz jártam, napi 4-5 órákat gyakoroltunk és tanultuk az alapokat. A forgatáson összesen három napunk volt felvenni az összes pingpongos jelenetet, ami napi tíz óra masszív játékot jelent. A második napon már nem tudtam járni, és közben minden jelenet előtt meg kellett csinálnom 30 négyütemű fekvőtámaszt, hogy kellően le legyen izzadva. Iszonyatosan fájt mindenem, lehajoltam a cipőfűzőmet és csak öt perc múlva tudtam kiegyenesedni. Lehet, hogy kicsit túltoltam.” 

A Boszporusz Filmfesztivál után a Hat hét a franciaországi Arras Filmfesztiválon fog legközelebb szerepelni november 11-én, majd november 15-én a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon.

Nem csak a versenyprogram jelentett magyar érdekeltséget Isztambulban. Az idei fesztiválon két alkotó előtt tisztelegtek életműdíjjal, akiket egyúttal egy-egy mesterkurzusra is felkértek. A világhírű Fülöp-szigeteki filmes, Lav Diaz mellett a másik ünnepelt Enyedi Ildikó volt, aki, mint a méltatásban írják, új jelentést, mitológiákat, világokat hozott a magyar filmművészetbe. Enyedit számos nemzetközi fesztiválon, többek között Cannes-ban, Locarnoban és Berlinben is jutalmazták már egy-egy filmjéért, de életműdíjból sem ez volt az első rendezőnek, akit már Sevillában és Lecceben is a legnagyobb európai rendezők panteonjába emeltek a kitüntetéssel.

Miközben A feleségem története még járja a világ fesztiváljait, Enyedi legutóbb egy tévésorozat, az Angyaltrombiták pilotján dolgozott, amelyet a Hypewriter pitchfórum szűk közönsége már láthatott is idén októberben.