Nyilvánvalóan Helen Mirren a legesélyesebb a legjobb női főszereplő díjára Az ajtó című Szabó Magda-regény adaptációban - írta Ligyija Maszlova, a Kommerszant című tekintélyes orosz napilap filmkritikusa.

Szabó Istvánt a filmművészet klasszikusaként méltatja a Moszkovszkij Komszomolec című lap is. Szvetlana Hohrjakova szerint a magyar filmrendező a 34. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál egyetlen "nehézsúlyú" szereplője.

Az ajtó oroszországi bemutatója előtt készített interjúban az Oscar-díjas rendező elmondta: "Magam is mindig olyan világban éltem, amelyben az ideológia meghatározó szerepet játszott. Beavatkozása a magánéletre is kiterjedt. Ez azonban megengedhetetlen. Erről szól a filmem" - nyilatkozta Szabó István a Moszkovszkij Komszomolecnek.A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon a múlt szombaton a versenyprogramban vetítették Szabó István Az ajtó című filmjét.

Az idén elkészült magyar film olasz, iráni, lengyel, kínai, spanyol alkotásokkal versenyez. Ferzan Özpetek török származású olasz rendező Magnifica presenza, Branko Schmidt horvát filmrendező Ljudozder vegetarijanac (Emberevő vegetáriánus), az orosz Andrej Proskin Horda és Renata Litvinova Rita utolsó meséje című alkotásával képviselteti magát a mezőnyben.

Szabó István Apa című filmjét 45 éve a moszkvai filmfesztiválon mutatták be, és elnyerte a legjobb filmnek járó díjat.