Május 30. és június 6. között rendezték meg a rangos Krakkói Filmfesztivált, melynek rövidfilmes versenyprogramjában szerepelt Daniel Gray magyar-francia-kanadai koprodukcióban készült animációja, a HIDE. A film főszereplője egy testvárpár, akik bújócskát játszanak egy lakásban. Az egyikük megtalálja a tökéletes búvóhelyet, ám kicsit később kikukucskálva azt látja, hogy a bátyja abbahagyta a játékot, és az élet megy tovább nélküle.

A Dot & Line számolt be róla, hogy HIDE elnyerte a Krakkói Filmfesztivál Nemzetközi Filmtársaságok Szövetségének (International Federation of Film Societies) zsűrijétől a Don Quixote-díjat, valamint megkapta a zsűri díját a legjobb európai filmért, ami azt jelenti, hogy Európai Filmdíj-jelöltté vált.

HIDE írója, rendezője és látványtervezője Daniel Gray.  A 10 perces, felnőtteknek szóló animáció a magyar CUB Animation (producer: Szederkényi Bella, Gelley Bálint), a francia La Cellule Productions (producer: Marion Barré, Soyo Giaoui), valamint a National Film Board of Canada (producer: Maral Mohammadian) koprodukciójában készült. 

A HIDE filmtervét 2019-ben pitchelték az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon, ahol elnyerte a Ciclic Prize-t és a NEF Animation Prize-t. Legutóbb a 9. Friss Húson nyert elismerő oklevelet a nemzetközi versenyprogramban.

 
Forrás: Dot & Line