Az Európai Filmakadémia Sevillában hozta nyilvánosságra a legfontosabb kategória jelöltjeit, az év európai filmjének járó elismerésre összesen hat alkotást jelöltek, köztük van az Életrevalók, a Barbara, a Jagten, valamint a Shame – A szégyentelen.

A legjobb rendezőnek járó díjra esélyes a török Nuri Bilge Ceylan, a Bir Zamanlar Anadolu'da (Volt egyszer Anatóliában), Michael Haneke, a francia-német-osztrák koprodukcióban készült Szerelem, Steve McQueen a Shame – A szégyentelen, Thomas Vinterberg a Jagten (Vadászat) című film rendezője, valamint a Taviani fivérek, Vittorio és Paolo, akik a Caesare deve morire (Caesarnak meg kell halnia) rendezői.



A Csak a szél előzetese


Európai Filmdíjat nyerhet Kate Winslet, akit a legjobb európai színésznő kategóriájában jelöltek a díjra Az öldöklés istene című Polanski-filmben nyújtott alakításáért. Versenytársai Nina Hoss, a Barbara, Emmanuelle Riva, a Szerelem, Emilie Dequenne, az A perdre la raison, illetve Margarethe Tiesel, a Paradise: Love – Szerelmet a feketepiacról című filmek főszereplői lesznek.

A legjobb európai színész díjára esélyes Michael Fassbender – aki a Shame – A szégyentelen főszereplőjeként tavaly elnyerte a velencei filmfesztiválon a legjobb színésznek járó Coppa Volpit –, Mads Mikkelsen, a Jagtenért – amelyért Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakítás díját – Gary Oldman, a Suszter, szabó, baka, kém című kémregény-klasszikusból készült filmfeldolgozás főszereplőjeként – amelyért Oscar-díjra is jelölték -, illetve Jean-Louis Trintignant a Szerelem című filmért. Közös jelölést kapott Francois Cluzet és Omar Sy, az Életrevalók című francia kasszasiker két főszereplője.

EU taviani 500
Cesare deve morire


A forgatókönyvírók között jelölték Roman Polanskit és Yasmina Rezát Az öldöklés istene című film szkriptjéért. Reza az eredeti színpadi mű írója is egyben. Az esélyesek között van Michael Haneke a Szerelem révén, Thomas Vinterberg és Tobias Lindholm a Jagtenért, a román Dupa dealuri (Túl a dombokon) címűfilm rendezője és írója, Cristian Mungiu, valamint Olivier Nakache és Eric Toledano az Életrevalókért.

A díjakat december 1-jén adják át Máltán. Életműdíjjal tüntetik ki Bernardo Bertolucci olasz rendezőóriást, a világ filmművészetében az európai filmképviselőjeként véghezvitt munkájáért pedig díjjal ismerik el Helen Mirrent. Utóbbi díjat tavaly az a Mads Mikkelsen kapta, aki most a legjobb színészek között kapott jelölést.