A fikciós nagyjátékfilmek kategóriájában Cristian Mungiu, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap és a Dombokon túl című filmek alkotója lett a nyertes legújabb filmtervével, amelynek címe RMN.

Az egészestés és rövidanimációsfilm-tervek közül a Draculato(u)r című pályázatot találta a legígéretesebbnek a döntőbizottság. Az animációs dokumentumfilm Lakatos Róbert és Felméri Cecília közös projektje.

Felméri Cecília a Filmtett.ro-nak elmondta, hogy a Draculato(u)r régóta dédelgetett közös filmtervük. 50 perc körüli időtartamban gondolkoznak, az animációs dokumentumfilm rajzolója a kolozsvári Jánosi Andrea grafikus lesz.



Felméri Cecília: Mátyás, Mátyás

Az alkotók interjúkat készítenek, amelyekben a Drakula-mítoszt járják körül. Azt próbálják kideríteni, mennyire ismerik, hogyan vélekednek a Romániában élők erről a legendáról, amelyet a külföld leggyakrabban Erdélyhez kapcsol. Néhány beszélgetést már rögzítettek, az alanyok köre igen sokszínű. Megkerestek például a Drakula-kastélyként számon tartott törcsvári kastély környékén élő pásztorokat, akik sosem hallottak a vámpírgrófról, és beszélgettek olyanokkal, akik a Drakula-turizmusból anyagi hasznot húznak. Az alkotók általában azt tapasztalták, hogy az amerikai farmer többet tud Drakuláról, mint egy erdélyi falusi ember – mondta Felméri Cecília.

Lakatos és Felméri nyertes animációs filmterve, a drakula-legendát feldolgozó Draculato(u)r már az MTVA pályázatán is nyert korábban. A film gyártója a bukaresti Hai-Hui Entertainment, a budapesti M&M Film, koproducere pedig az Inforg-M&M Film. A filmterv 670 500 lejes (45,9 millió forint) támogatást kapott a román intézménytől.

Felméri Cecília a Mátyás, Mátyás című alkotását hasonló módszerrel készítette.

A pályázati eredményről bővebb információk a Filmtett cikkében olvashatók.