Latabár Kálmán először 1937-ben állt kamera elé: eleinte komikus mellékszereplőket alakított, azonban tehetségének és népszerűségének hála hamarosan már az ő karakterére szabott filmek közül válogathatott. Pályája történelmi viharokon és politikai változásokon át ívelt, miközben végig az maradt, akit a közönség megszeretett. „A nevettetés nem csak trükk és fogás. A szívet kell beleadni” – vallotta.

A fesztivál műsorán az életmű talán legmulatságosabb darabjai, két 1940-es évekbeli bohózata és két háború utáni operett-vígjátéka lesz megtekinthető. Az Egy bolond százat csinálban (Martonffy Emil, 1942) oroszlánvadász grófnak, az Egy szoknya, egy nadrágban (Hamza D. Ákos, 1942) pedig spanyol özvegynek öltözve keveredik kalamajkába és kacagtató üldözési jelenetekbe, miközben kiváló tánc- és énektudását is van alkalma megcsillogtatni. Második nagy korszakából került be a programba a Mágnás Miska (Keleti Márton, 1948), melyben öccsével, Latabár Árpáddal komédiázzák végig Pixi és Mixi gróf jeleneteit, valamint az Állami áruház (Gertler Viktor, 1952), melyben eladóként a homokórától kezdve a kertitörpéig mindent rásóz a gyanútlan vevőkre. Utóbbi két alkotása a valaha volt legnézettebb magyar filmek közé tartozik, melyek nézőszámain máig sem sikerült túltennie senkinek.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 12-17. között immár hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet. Ezúttal a világhírű Kordák elképesztő univerzuma lesz a központi témája.

Forrás: NFI Filmarchívum / Címlapkép: Latabár Kálmán / Forrás: Fortepan / NFI Filmarchívum