Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér is műsoron lesz a finn főváros nemzetközi filmünnepén a hétvégén. Az idén 28. alkalommal megrendezett „Szerelem & Anarchia” című helsinki filmfesztivál Finnország elsőszámú nemzetközi seregszemléje, mely minden októberben felvonultatja a világ filmtermésének javát. Helsinkit követően több finn városban is látható lesz az idei filmválogatás.

A korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Amerika és Szerbia rangos filmfesztiváljain díjazott Liza, a rókatündér fesztiválkörútja folytatódik. Szeptember végén bemutatkozik a tel-avivi Icon címmel megrendezett összművészeti fesztiválon, majd a texasi Austin fantasztikus filmeknek szentelt népszerű seregszemléjén.

Kolozsvárott a Filmtettfeszt, Bécsben a régiónk filmjeit felvonultató „Let’s CEE” fesztivál mutatja be október elején Ujj Mészáros Károly filmjét, majd Brassóban a Drakula filmfesztivál, Luxemburgban a CinÉast, és a mexikói Pueblában tartandó Morbido filmfesztivál versenyprogramjában is indul.

A Liza, a rókatündér október közepén a Tomy Tani japán slágerénekest alakító dán főszereplő, David Sakurai hazájában is bemutatkozik. A dán filmintézet közép-európai filmeket bemutató „East by Southeast” című népszerű seregszemléjén lesz a premier Koppenhágában - a kísérőfilm Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no.42 lesz.

A Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István.

A Liza, a rókatündér február óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig több mint 120 ezren váltottak rá jegyet.

(forrás: Magyar Filmunió/ Magyar Nemzeti Filmalap)