Az Amerikai Filmakadémia szavazásra jogosult tagjainak többsége az estének tizenhárom jelöléssel nekifutó A víz érintését választotta 2017 legjobb filmjének. A fantasy-t a drámával ötvöző történet rendezője, Guillermo del Toro a legjobb rendezőnek járó díjat is elhozta. A korábban az etyeki Korda Stúdióban is forgató direktor köszönőbeszédében a fiatal filmeseket bátorította, hogy olyan történeteket alkossanak képzeletükkel, amelyek valóságosak a világban.

A színészeknek járó elismerések a legesélyesebbekhez kerültek: a legjobb női főszereplő díját Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért, míg a férfiak mezőnyéből Gary Oldman vehette át az aranyszobrot (A legsötétebb óra). 2017 legjobb női mellékszereplőjének Allison Janney bizonyult (Én, Tonya), a férfiak közül pedig Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) győzedelmeskedett.

Sam Rockwell és Frances McDormand (Martin McDonagh: Három óriásplakát Ebbing határában)

Pályafutása tizennegyedik jelölését váltotta végre Oscarra Roger Deakins brit operatőr, aki a nálunk forgatott Szárnyas fejvadász 2049 fényképezéséért vehette át az Akadémia elismerését. James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazták.

A legjobb dokumentumfilm díját a sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló, Icarus című produkció kapta, a rövidfilmek közül a The Silent Child bizonyult a legjobbnak, míg a legjobb animációs filmnek a Coco című alkotást választották.

Denis Villeneuve: Szárnyas fejvadász 2049

Ahogy arról már az éjjel beszámoltunk: a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az egyik legfőbb esélyesnek tartott, chilei Egy fantasztikus nő kapott Oscart. Sebastián Lelio rendező a film transznemű főszereplőjének, Daniela Vegának mondott köszönetet a színpadon.

Forrás: MTI. Címlapon: A víz érintése (Guillermo Del Toro)