Április 12. és 14. között zajlott hazánk egyetlen kifejezetten gyereket célzó filmfesztiválja, a Cinemira. A vasárnapi díjátadón az animációs kategóriában Horváth Mária Cigánymesék sorozatának Hogyan lett az ember című epizódját választotta győztesnek a szakmai zsűri. A Kecskemétfilm gyártásában készült sorozat a Magyar Népmesék mintájára cigány népmeséket dolgoz fel. A legjobb élőszereplős kisfilm díját Jurdi Leila, a Színház-és Filmművészeti Egyetem filmrendező mesterszakos hallgatója vehette át Kicsi csípős című alkotásáért, amely egy kínai kislány és egy magyar kisfiú titkos barátságról mesél.

A legjobb dokumentumfilm díját a Rainbow Children - The Portrait of Elika című film nyerte, ami egy belga-iráni kislányt mutat be. A film Iránban élő rendezője, Maryam Bayani videóüzenetben köszönte meg a díjat. Az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) zsűrije egy belga stop-motion animációs kisfilmet, a My Label-t díjazta. Az ECFA-díj által Janne Janssens alkotása előtt megnyílt az út az Európai Filmdíj-jelölés felé is. A gyerekzsűri az Átjáró Másvárosba című animációs sorozat második epizódját, a Szkriptum-ot választotta. Gelley Bálint animációs rendező a díj mellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 500.000 Forintos díjazásban is részesült.

 

Átjáró Másvárosba: Szkriptum (Fotó: CUB Animation)

Rianbow Children - Portrait of Elika (Szivárvány gyerekek – Elika Portréja) A Legjobb Magyar Gyerekfilmnek a gyerekzsűri az Átjáró Másvárosba című animációs sorozat második epizódját, a Szkriptum-ot választotta. Gelley Bálint animációs rendező a díj mellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 500.000 Forintos díjazásban is részesült.

 A szakmai zsűri tagjai Kerekes Vica színésznő, Patrovits Tamás animációs rendező, Zurbó Dorottya filmrendező, Haragonics Sára filmrendező, Varga Ferenc újságíró, Gacs Réka animációs rendező, Cecília Bandeira filmrendező, valamint nemzetközi fesztivál vezetők, Felix Vanginderhuysen (ECFA), Erik Tijman (Cinekid) és Judita Soukupová (Juniorfest) voltak.

Jurdi Leila: Kicsi csípős

A rövidfilmes versenyprogram mellett először volt látható a Keménykalap és krumpliorr című klasszikus restaurált változata, premier előtt mutatkozott be a Vízipók-csodapók mozifilm digitálisan felújított verziója, valamint a Macskafogó és a Lengemesék 2. is újra vászonra került.

Az idei fesztiválon szakmai programok is helyet kaptak. A Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjával közösen szervezett Mitől lesz sikeres egy gyerekfilm? című előadáson Erik Tijman és Felix Vanginderhuysen osztották meg tapasztalataikat az európai gyerekfilmek gyártásáról, fesztiváloztatásáról és forgalmazásáról. Az Írók + Filmesek találkozón a legnépszerűbb hazai gyerekkönyvek szerzői mutatták be adaptációra váró műveiket a filmes szakemberekből álló közönségnek.

A díjazottak:

A Legjobb Magyar Gyerekfilm Díját és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 500 000 Ft-os díjat nyerte:

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba: Szkriptum

Cinemira Arany Mókus-díjat nyertek:

Horváth Mária: Cigánymesék: Hogyan lett az ember – Legjobb animációs kisfilm

Jurdi Leila: Kicsi csípős – Legjobb élőszereplős kisfilm

Maryam Bayani: Rainbow Children: The Portrait of Elika – Legjobb dokumentumfilm

A Cinemira videopályázat nyertese:

Beke Zoltán: Világűr – Legjobb gyerekek által készített kisfilm

Az Európai Gyerekfilm Szövetség – ECFA-díját nyerte:

Janne Janssens: My Label

Borítókép: Jurdi Leila, a Legjobb Kisjátékfilm és Gelley Bálint, a Legjobb Magyar Gyerekfilm nyertesei (fotó: Cinemira / Varga Gábor Vargosz)