A 2. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál több mint 80 országból érkező gyerekfilmekkel, filmes, animációs, kaszkadőr workshopokkal várja a nagyközönséget. A fesztivál célja, hogy a gyerekközönség filmeken keresztül ismerje meg a világ különböző kulturáit. A nagyközönség mellett a szervezők idén a filmes szakmát is megszólítják. Az elmúlt két évtizedben alig készült magyar mozifilm gyerekeknek, családoknak.

A nyitónapon egy filmes szakmai programot is szerveznek a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjával közösen. A mesterkurzuson Felix Vanginderhuysen (Az Európai Gyerekfilm Szövetség főtitkára) és Erik Tijman (a legnagyobb európai gyerekfilmfesztivál a Cinekid filmes- és televíziós vezetője) átfogó előadást tart az európai gyerekfilmek produkciós-, támogatási-, forgalmazási- és fesztiváloztatási lehetőségeiről. Az első Filmes+Író találkozón pedig, az elmúlt évek legnépszerűbb gyerekkönyveit mutatják be az írók a filmes és animációs alkotók, producerek számára, azzal a céllal, hogy a népszerű gyerek -és ifjúsági könyvekből filmek készüljenek.

Bácskai Lauró István: Keménykalap és krumpliorr

A fesztiválon összesen 50 rövid gyerekfilm versenyez, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek, így többek között kanadai, iráni, brazil, kínai, maláj, francia, amerikai és német gyerekfilmek is láthatóak lesznek. A versenyprogramban összesen 11 magyar rövidfilm, köztük M. Tóth Géza, Rófusz Ferenc, Szederkényi Bella, Gelley Bálint legújabb animációja került be. Idén először a Legjobb Magyar Gyerekfilm 500 000 forintos díját is kiosztják, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel. A félmilliós díjról a Cinemira 7 tagú gyerekfilmes zsűrije dönt.

A nemzetközi verseny a legjobb élőszereplős, animációs és dokumentum rövidfilmnek járó Aranymókus díjért megy, amelyekről szakmai zsűri dönt. A zsűritagok közt ott van Kerekes Vica színésznő, Patrovits Tamás animációs rendező, Zurbó Dorottya filmrendező, Haragonics Sára filmrendező és a két nemzetközi előadó Felix Vanginderhuysen, Erik Tijman is.

Vizípók-Csodapók

A fesztiválon régi kedvencekre is számíthat a közönség. Pénteken bagaméri ajándék fagyit nyalogatva nézhetik meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum által digitálisan felújított Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmet. Szombaton a hivatalos mozipremiert megelőzően látható a Vízipók-Csodapók mozifilm felújított változata, amely a népszerű sorozat több epizódjának összevonásából született. Vasárnap szintén felújított formában látható Ternovszky Béla kultikus animációs filmje, a Macskafogó.

A részletes program a Cinemira oldalán olvasható.

Borítókép: Szörnydoki (Forrás: Cinemira)